Αλλαγές στον αντιτρομοκρατικό νόμο και αύξηση απελάσεων σχεδιάζει η Μέρκελ

Πολιτικές αλλά και νομοθετικές παρεμβάσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής προανήγγειλε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης στο Βερολίνο, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 12 ανθρώπους.

Σε ομιλία της λίγες ώρες μετά το θάνατο του κύριου υπόπτου για την επίθεση, η κ. Μέρκελ ουσιαστικά προανήγγειλε αλλαγές στον αντιτρομοκρατικό νόμο, ενώ παράλληλα επισήμανε πως η Γερμανία θέλει να αυξήσει τον αριθμό των απελάσεων.

Η κ. Μέρκελ ευχαρίστησε τις ιταλικές Αρχές για την εξουδετέρωση του Τυνήσιου Ανίς Αμρί, όμως προειδοποίησε τους γερμανούς πολίτες ότι η γενική απειλή της τρομοκρατίας παραμένει, ακόμα κι αν πέρασε ο άμεσος κίνδυνος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με δηλώσεις του νωρίτερα ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος σημείωσε πως η απειλή που αντιμετωπίζει η Γερμανία από την τρομοκρατία παραμένει υψηλή.

Ο κ. ντε Μεζιέρ είπε πως θα συζητήσει με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάικο Μάας τι αλλαγές χρειάζονται ως συνέπεια της επίθεσης, αν και υπογράμμισε ότι έχει ήδη κάνει προτάσεις για αλλαγή των κανονισμών απέλασης.

Οι γερμανικές εισαγγελικές Αρχές ανακοίνωσαν νωρίτερα πως συνεχίσουν τις έρευνες για την επίθεση της Δευτέρας, εστιάζοντας πλέον στο εάν ο Αμρί είχε συνεργούς και δίκτυο υποστηρικτών. Ο 24χρονος Τυνήσιος θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως ήταν ο δράστης του χτυπήματος καθώς έχουν βρεθεί δακτυλικά αποτυπώματά του στην καμπίνα της νταλίκας-όπλο.

Το μήνυμα Μέρκελ και ντε Μεζιέρ έρχεται καθώς η Γερμανία οδεύει προς την προεκλογική περίοδο για τις κάλπες του ερχόμενου φθινοπώρου, και στον απόηχο της αποκάλυψης πως οι Αρχές είχαν αποφασίσει να απελάσουν τον Αμρί από το καλοκαίρι όμως δεν μπόρεσαν να τον στείλουν στην πατρίδα του διότι δεν είχε διαβατήριο και συνεπώς η Τύνιδα δεν τον δεχόταν.

Η Γερμανία κατάφερε τελικά να εκδώσει νέο διαβατήριο για τον 24χρονο Τυνήσιο, όμως, σε ένα παιχνίδι της μοίρας, το έγγραφο παραδόθηκε δύο ημέρες μετά το μακελειό της 19ης Δεκεμβρίου.

Η κ. Μέρκελ σημείωσε ακόμα πως είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τυνησίας, με τον οποίο συζήτησε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι απελάσεις όσων το αίτημα ασύλου τους έχει απορριφθεί.
Πηγή: skai.gr