Πούτιν: «Φυσιολογική» η επιθυμία του Τραμπ για ενίσχυση των πυρηνικών

Εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, θέλει να εδραιώσει ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος θεωρεί «φυσιολογική» την αύξηση της πυρηνικής ισχύος των δύο χωρών, όπως προκύπτει απο τις δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί κάθε χρόνο, στα τέλη Δεκεμβρίου. Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πρόθυμος να ταξιδέψει στις ΗΠΑ, αν προσκληθεί από τον Τραμπ.

«Περιμένω μια αλλαγή στις σχέσεις μας και την επιστροφή στην κανονική επικοινωνία ώστε να επιλύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με προτεραιότητα στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης», είπε ο Πούτιν.

Σχολιάζοντας τη νίκη του Τραμπ, υπογράμμισε πως η Ρωσία ήταν η μόνη που πίστευε στην επικράτηση του αμερικανού μεγιστάνα. «Το Δημοκρατικό Κόμμα έκανε λάθος προσπαθώντας να επιρρίψει την ευθύνη για την εκλογική ήττα του σε εξωτερικούς παράγοντες», είπε.

Η κυβερνο-επίθεση στους λογαριασμούς του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος
αποκάλυψε την αλήθεια, «δηλαδή την χειραγώγηση της κοινής γνώμης», εκ μέρους των υποστηρικτών της Χίλαρι», τόνισε ο Πούτιν. «Είναι εύκολο να κατηγορήσει κανείς μια χώρα για τις υποκλοπές».  «Ποιοι είναι άραγε οι πειρατές; Διεξήγαγαν την επίθεση από τη Ρωσία ή από άλλη χώρα; Μήπως το έκαναν αυτό από τον καναπέ τους;», αναρωτήθηκε.

«Οι Δημοκρατικοί πρέπει να μάθουν να χάνουν»
Κατά τον Πούτιν, η καλύτερη απόδειξη για την αλήθεια των αποκαλύψεων είναι η παραίτηση της επικεφαλής της επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος: «Ουσιαστικά παραδέχθηκε πως οι χάκερς έφεραν στην επιφάνεια την αλήθεια. Και αντί να ζητήσουν συγνώμη από τους ψηφοφόρους, άρχισαν να τσιρίζουν για τους αυτουργούς των επιθέσεων. Αυτό όμως είναι το σημαντικό;» συνέχισε. «Οι ηττημένοι πάντα θα ψάχνουν για εξωτερικούς υπεύθυνους αλλά καλά θα έκαναν να ψάξουν στη δική τους πλευρά».

Για τις δηλώσεις του Τραμπ περί ενίσχυσης της πυρηνικής ισχύος των ΗΠΑ, ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως μια τέτοια επιθυμία είναι «φυσιολογική». Και ο ίδιος άλλωστε, έχει διατάξει την αύξηση της πυρηνικής ισχύος της Ρωσίας μέσα στο 2017, ώστε να καταστεί διάτρητη κάθε αντιπυραυλική ασπίδα «τώρα αλλά και στο μέλλον».

Για τη ρωσική οικονομία, ο Πούτιν εκτιμά πως η υφιστάμενη συρρίκνωση έχει αρχίσει να επιβραδύνεται, η φυγή κεφαλαίων υποχωρεί και οι πραγματικοί μισθοί αρχίζουν βελτιώνονται.

Ερωτηθείς για την ανακατάληψη του Χαλεπιού, ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή «πολύ σημαντικό βήμα» ενώ, για το Ουκρανικό ζήτημα εκτίμησε πως και οι σχέσεις της Μόσχας με την Ουκρανία θα εξομαλυνθούν «αργά ή γρήγορα».

Αποκλείοντας το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών ως «δυνατό αλλά όχι αναγκαίο» σενάριο, ο ρώσος πρόεδρος δεν απάντησε ευθέως για τις προθέσεις του ούτε σε ο΄,τι αφορά τις προεδρικές εκλογές του 2018, αλλά οι πολιτικοί αναλυτές προεξοφλούν την υποψηφιότητα του για την διεκδίκηση μιας ακόμη θητείας.
Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας