Νεκρός από αστυνομικά πυρά στο Μιλάνο ο ύποπτος του Βερολίνου (upd)

Νεκρός από αστυνομικά πυρά έπεσε στο Μιλάνο ο 24χρονος ύποπτος της τρομοκρατικής επίθεσης στο Βερολίνο, που στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους, όπως ανακοίνωσε ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο κ. Μινίτι είπε πως «δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία» πως ο νεκρός είναι ο 24χρονος Τυνήσιος, και επιβεβαίωσε ότι ένας αστυνομικός τραυματίστηκε κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών.

Το θάνατο του Αμρί επιβεβαίωσαν στη συνέχεια οι γερμανικές εισαγγελικές Αρχές, σημειώνοντας πως οι έρευνες θα συνεχιστούν για τον εντοπισμό τυχόν συνεργών του ή ανθρώπων που τον βοήθησαν.

Στόχος, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου ο εισαγγελέας του Βερολίνου, είναι να αποσαφηνιστεί εάν ο Τυνήσιος διέθετε δίκτυο υποστήριξης.

Το ιταλικό πρακτορείο ANSA μεταδίδει ότι ότι ο Ανίς Αμρί εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια τυπικής έρευνας στις 3.00 τα ξημερώματα τοπική ώρα, κοντά στο δεύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, στην περιοχή Σέστο Σαν Ζιοβάνι.

Ο ύποπτος φέρεται να έβγαλε όπλο από το σακίδιό του και πυροβόλησε τους δύο αστυνομικούς που ζήτησαν τα στοιχεία του, τραυματίζοντας έναν στον ώμο. Ο δεύτερος αστυνομικός απάντησε στα πυρά και σκότωσε των Αμρί. Ο τραυματίας νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Reppublica ο ύποπτος φώναξε «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» πριν ανοίξει πυρ.

Οι έως τώρα πληροφορίες θέλουν τον Αμρί να έχει φτάσει στην Ιταλία με τρένο, μέσω Γαλλίας, εγείροντας ερωτήματα για το πώς ο νούμερο ένα καταζητούμενος στην Ευρώπη κατόρθωσε να φτάσει από τη Γερμανία έως την Ιταλία.

Σε βάρος του έχει εκδοθεί πανευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, όμως, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, κατόρθωσε να φτάσει στην γαλλική πόλη Σανμπερί και στη συνέχεια να μεταβεί στο Τορίνο και μετά στο Μιλάνο.

Πηγή: ANSA

Πηγή: Euronews

Το πρωί, η γερμανική εφημερίδα Bild δημοσίευσε οπτικό υλικό που εικονίζει τον Αμρί να στέκεται έξω από τζαμί του Βερολίνου λίγες ώρες μετά το χτύπημα.

Φωτογραφίες που ελήφθησαν από κάμερες ασφαλείας εικονίζουν τον 24χρονο Τυνήσιο να στέκεται στην είσοδο του τζαμιού, εγείροντας υποψίες ότι βρήκε καταφύγιο στο χώρο λατρείας μετά το χτύπημα.

Σύμφωνα μάλιστα με τη Bild, ο Αμρί είχε φωτογραφηθεί έξω από το ίδιο τζαμί στις 14 και στις 15 Δεκεμβρίου, δηλαδή λιγότερο από μία εβδομάδα πριν την επίθεση.

Τα δακτυλικά αποτυπώματα του 24χρονου έχουν βρεθεί μέσα στην καμπίνα του φορτηγού που σάρωσε την χριστουγεννιάτικη αγορά κοντά στην εμβληματική εκκλησία του Κάιζερ Γουλιέλμου, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της γερμανικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με διαρροές των γερμανικών Αρχών, η Αστυνομία παρακολουθούσε τον Αμρί επί μήνες φέτος, έως και τον Σεπτέμβριο, με την υποψία ότι σχεδίαζε ληστεία για την αγορά όπλων που θα χρησιμοποιούνταν σε επίθεση.

Ωστόσο, η παρακολούθηση έληξε το Σεπτέμβριο, καθώς δεν είχαν βρεθεί επαρκή στοιχεία σε βάρος του.

Επίσης, έχει γίνει γνωστό ότι το καλοκαίρι η Γερμανία προσπάθησε να απελάσει τον Αμρί αφού το αίτημά του για άσυλο απορρίφθηκε. Ωστόσο, η απέλασε καθυστέρησε λόγω του ότι χρειάστηκε να του εκδώσουν νέο διαβατήριο, επειδή η Τυνησία αρχικά δεν τον δεχόταν.

Σε μία ειρωνεία της μοίρας, το ταξιδιωτικό έγγραφο παραδόθηκε δύο ημέρες μετά την επίθεση.

Πηγή: skai.gr