Κλείσιμο

Χιλιάδες άμαχοι περιμένουν στο κρύο καθώς καθυστερεί η εκκένωση του Χαλεπίου

Περίπου 3.000 άνθρωποι που επιβαίνουν σε 60 λεωφορεία περιμένουν επί ώρες να απομακρυνθούν από το ανατολικό Χαλέπι, στη Συρία, καθώς η επιχείρηση εκκένωσης φαίνεται πως αντιμετωπίζει νέες δυσκολίες.

Ακόμα 21 λεωφορεία περιμένουν για να απομακρύνουν τραυματίες και ασθενείς από δύο σιιτικά φιλοκυβερνητικά χωριά που πολιορκούνται επί χρόνια από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.

Με τις θερμοκρασίες να βρίσκονται κοντά στο μηδέν, πυρετώδεις διπλωματικές προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να βρεθεί λύση και να συνεχιστεί η εκκένωση τόσο του Χαλεπίου, όσο και δύο φιλοκυβερνητικών οικισμών, όπως δήλωσε ο συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι ευάλωτες ομάδες περιμένουν στο κρύο», δήλωσε χαρακτηριστικά μέσω Twitter ο υπεύθυνος του ΟΗΕ για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία Γιάν Ένγκελαντ.

Περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από το Χαλέπι από την προηγούμενη Πέμπτη, όταν άρχισαν οι εκκενώσεις, σύμφωνα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.

Η οριστική εκκένωση του Χαλεπίου θα οριστικοποιήσει τη νίκη του καθεστώτος Άσαντ στη σημαντικότερη μάχη του συριακού εμφυλίου πολέμου.

Η κατάληψη της μάχης του Χαλεπίου σημαίνει πως οι αντάρτες χάνουν το μοναδικό μεγάλο αστικό κέντρο όπου είχαν σημαντική παρουσία στη Συρία, και ουσιαστικά πλέον περιορίζονται σε αντάρτικο υπαίθρου.


Πηγή: skai.gr