«Έναν νεαρό άνδρα από την Τυνησία» ψάχνει η Αστυνομία για την επίθεση στο Βερολίνο

Ένας Τυνήσιος 21 ετών είναι πλέον, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο κύριος ύποπτος της γερμανικής Αστυνομίας για την τρομοκρατική επίθεση που σκότωσε τουλάχιστον 12 ανθρώπους σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου το βράδυ της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τις έως τώρα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι αστυνομικοί βρήκαν ένα έγγραφο προσωρινής διαμονής με το όνομά του μέσα στην καμπίνα του φορτηγού που ο δράστης οδήγησε στο πλήθος.

Ο δράστης δεν αποκλείεται να χρησιμοποιεί πολλά ονόματα.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, Sueddeutsche Zeitung, ο Τυνήσιος  ήταν σε επαφή με το δίκτυο ενός εξέχοντα ιδεολόγου του ισλαμισμού γνωστού ως Αμπού Ουαλάα.

Η εφημερίδα, η οποία δεν επικαλείται πηγή, πρόσθεσε πως ο Τυνήσιος είχε ζητήσει άσυλο και είχε λάβει άδεια παραμονής. Είχε βγει στην παρανομία αυτό τον μήνα, πρόσθεσε η εφημερίδα.

Από την πλευρά του, ο δημόσιος ραδιοφωνικός σταθμός της χώρας RBB μετέδωσε ότι τα ξημερώματα η Αστυνομία συνέλαβε έναν ακόμη ύποπτο σε σχέση με επίθεση.

Ο RBB σημείωσε ακόμα ότι ο δράστης ίσως είναι τραυματισμένος και έχει αναζητήσει ιατρική βοήθεια, καθώς μεταδίδει ότι η Αστυνομία χρησιμοποιεί δείγματα γενετικού υλικού που βρέθηκαν στην καμπίνα της νταλίκας, προκειμένου να τον ταυτοποιήσει με τυχόν νοσηλευόμενους.

Ο δράστης μπορεί να τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της πάλης με τον Πολωνό οδηγό της νταλίκας που έκλεψε για να να διαπράξει την επίθεση. Ο άτυχος οδηγός βρέθηκε νεκρός, με τραύματα από όπλο, στη θέση του συνοδηγού.

Με δεδομένο ότι το πιστόλι που χρησιμοποιήθηκε δεν έχει ακόμα βρεθεί, ο δράστης μπορεί να είναι οπλισμένος και ιδιαίτερα επικίνδυνος.

Οι έρευνες στο Βερολίνο εντάθηκαν, μετά την παραδοχή ότι ο μοναδικός ύποπτος που είχε αρχικά κρατηθεί, ένας 23χρονος Πακιστανός, δεν φαίνεται να έχει σχέση με την επίθεση.

Το βράδυ της επίθεσης η Αστυνομία συνέλαβε έναν 23χρονο Πακιστανό,  που είχε αιτηθεί άσυλο, ο οποίος φερόταν να επέβαινε στο φορτηγό που «σάρωσε» την αγορά κοντά στην εμβληματική εκκλησία προς τιμήν του Κάιζερ Γουλιέλμου.

Οι Αρχές άφησαν τον ύποπτο ελεύθερο καθώς δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία που να τον συνδέουν με το χτύπημα. Ο νεαρός Πακιστανός αρνείται πεισματικά κάθε σχέση με το μακελειό.

«Κανείς δεν θα ξεκουραστεί έως ότου ο δράστης ή οι δράστες συλληφθούν», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Μεζιέρ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το βράδυ της Τρίτης το Ισλαμικό Κράτος, μέσω του πρακτορείου ειδήσεών του, του Amaq. Η ισλαμιστική οργάνωση ισχυρίστηκε ότι ένας «στρατιώτης» του χτύπησε το Βερολίνο ως απάντηση στην πρόσφατη έκκληση για επιθέσεις στις χώρες της Δύσης.

Ωστόσο, το ISIS δεν προσέφερε κανένα στοιχείο για να αποδείξει ότι όντως είναι υπαίτιο για την επίθεση.

Η αιματοχυσία έχει και βαθιά πολιτική διάσταση, λιγότερο από έναν χρόνο πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές του ερχόμενου φθινοπώρου, και ειδικά τη στιγμή που η αχίλλειος πτέρνα της καγκελάριου Μέρκελ φαντάζει να είναι η πολιτική ανοιχτών συνόρων που ακολούθησε πέρυσι στο προσφυγικό.

Σχεδόν 900.000 πρόσφυγες και μετανάστες συνέρρευσαν στο γερμανικό έδαφος το 2015, ενώ μαζί με τις φετινές αφίξεις ο αριθμός ξεπερνά το ένα εκατομμύριο.

Το ευρω-σκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική Γερμανία έχει αδράξει την επίθεση ως απόδειξη ότι η πολιτική Μέρκελ έχει καταστήσει λιγότερο ασφαλή τη χώρα.
Πηγή: skai.gr