Κλείσιμο

Έξι συλλήψεις μετά τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη - Κλειστές οι πρεσβείες ΗΠΑ και Ιράν

Σε έξι συλλήψεις προχώρησαν οι τουρκικές αρχές μετά τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα Αντρέι Καρλόβ από ένοπλο φανατικό που φώναζε συνθήματα για το Χαλέπι σύμφωνα με τα τοπικά μέσα.

Συνελήφθη η μητέρα του δράστη, ο πατέρας του, η αδερφή του και δύο ακόμα συγγενείς που βρίσκονταν στην πόλη του Αϊδίνιου ενώ επίσης συνελήφθη και ο συγκάτοικός του στην Άγκυρα.

Η δολοφονία του ρώσου πρέσβη έγινε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εγκαίνια Έκθεσης έργων τέχνης στην Άγκυρα από ένοπλο ο οποίος σύμφωνα με τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας είναι τούρκος αστυνομικός και δεν ήταν εν ώρα υπηρεσίας.

Εν τω μεταξύ, κλειστή θα παραμείνει σήμερα Τρίτη η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα καθώς και τα προξενεία της χώρας στην Κωνσταντινούπολη και τα Άδανα μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε το πρωί από ένοπλο άντρα που επιχείρησε να εισέλθει στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα. 

Από την επίθεση δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός ενώ το άτομο που άνοιξε πυρ ήταν υπό αστυνομική επιτήρηση όπως έγινε αργότερα γνωστό. 

Η ιρανική πρεσβεία στην Άγκυρα ανακοίνωσε επίσης ότι τα προξενεία της χώρας στην Κωνσταντινούπολη, την Τραπεζούντα και το Ερζερούμ θα παραμείνουν κλειστά μετά τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη.

Οι αξιωματούχοι της γαλλικής και της γερμανικής πρεσβείας στην Άγκυρα δήλωσαν στο Reuters ότι οι πρεσβείες θα είναι ανοιχτές και θα λειτουργήσουν κανονικά.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία και το Ιράν είναι οι κύριοι υποστηριχτές του Προέδρου της Συρίας Μπάσαρ αλ Άσαντ ενώ ο δράστης της επίθεσης φώναξε «μην ξεχνάτε το Χαλέπι» όταν πυροβόλησε. 

Οι υπουργοί εξωτερικών της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν αναμένεται να συναντηθούν σήμερα Τρίτη στη Μόσχα για να συζητήσουν για την κρίση στη Συρία και τις ενέργειές τους στην περιοχή. 


Πηγή: skai.gr