Άρχισε η δίκη Λαγκάρντ για το σκάνδαλο Ταπί

Ενώπιον δικαστηρίου στο Παρίσι βρίσκεται η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, με την κατηγορία ότι κατά τη θητεία της ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας χειρίστηκε με αμέλεια το πολιτικό σκάνδαλο που είναι γνωστό ως υπόθεση Ταπί.

Οι συνήγοροι της κ. Λαγκάρντ αναμένεται να ζητήσουν αναβολή της δίκης, χωρίς να είναι γνωστό εάν το δικαστήριο βλέπει θετικά αυτό το ενδεχόμενο.

Εάν η κ. Λαγκάρντ κριθεί ένοχη το ΔΝΤ θα βρεθεί σε μία πρωτοφανώς δύσκολη θέση, με δεδομένο ότι την επανεξέλεξε ως διευθύντρια το καλοκαίρι, παρά το γεγονός ότι εκκρεμούσε η δίκη σε βάρος της.

Η κατηγορία που βαραίνει την κ. Λαγκάρντ επισύρει έως και ένα έτος φυλάκιση και πρόστιμο 15.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση μπορεί να υπάρξει έφεση, που θα οδηγήσει τη δίκη ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου.

Η υπόθεση Ταπί χρονολογείται από το 2007, επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί, με την κ. Λαγκάρντ ουσιαστικά να κατηγορείται ότι δεν έκανε αρκετά ώστε να προστατεύσει τα συμφέροντα του γαλλικού Δημοσίου έναντι του μεγαλοεπιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί.

Συγκεκριμένα, η τότε υπουργός Οικονομικών έδωσε το «πράσινο φως» σε διαιτησία που εν τέλει δικαίωσε τον κ. Ταπί στη διαμάχη του με το γαλλικό Δημόσιο για μία παλαιότερη επένδυση, και διέταξε το κράτος να καταβάλει στον επιχειρηματία αποζημίωση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Το 2015 η γαλλική Δικαιοσύνη ανέτρεψε την αποζημίωση, καθώς έκρινε πως η διαιτησία έδρασε μεροληπτικά υπέρ του κ. Ταπί.
Πηγή: skai.gr