Τουρκία: 38 οι νεκροί της διπλής επίθεσης - Το PKK «βλέπει» η Άγκυρα

Στους 38 ανέρχονται οι νεκροί, και στους 155 οι τραυματίες από τη διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε χθες Σάββατο το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόιλου, o oποίος ορκίστηκε εκδίκηση για τα τρομοκρατικά πλήγματα.

Συνολικά 30 αστυνομικοί, επτά πολίτες και ένας ακόμη άνθρωπος η ταυτότητα του οποίου δεν έχει καθοριστεί ακόμη σκοτώθηκαν στη διπλή βομβιστική επίθεση, διευκρίνισε ο Σόιλου.

Πρόσθεσε ότι η πρώτη έκρηξη, που σημειώθηκε περίπου δύο ώρες μετά το τέλος του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ της Μπεσίκτας και της Μπουρσασπόρ, σημειώθηκε σε ένα σημείο όπου είχαν συγκεντρωθεί αστυνομικοί των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών. Η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που η αστυνομία είχε περικυκλώσει τον βομβιστή αυτοκτονίας στο πάρκο Μάκα που βρίσκεται εκεί κοντά.



«Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχουμε λάβει, 38 από τα παιδιά του έθνους μας έχουν γίνει μάρτυρες μετά τη χθεσινοβραδινή απεχθή επίθεση», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ πρόσθεσε ότι Κούρδοι αυτονομιστές ενδέχεται να ευθύνονται για αυτή.

Παράλληλα ο Σόιλου τόνισε ότι αυτές οι ενέργειες δεν αποθαρρύνουν τους Τούρκους, αλλά αντίθετα τους φέρνουν πιο κοντά ως έθνος.

«Τα στοιχεία δείχνουν το PKK. Πρόκειται ξεκάθαρα για σχεδιασμένη επίθεση. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα οριστικό ακόμη», εξήγησε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.



Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό CNN Turk ο Νουμάν Κουρτουλμούς επισήμανε ότι οι χώρες που απέστειλαν μηνύματα καταδίκης της επίθεσης θα πρέπει επίσης να δείξουν αλληλεγγύη στη μάχη της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας. 

Στο μεταξύ σήμερα κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους στην Τουρκία, με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ να έχει ζητήσει οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες προς τιμή των θυμάτων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Εξάλλου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε μια προγραμματισμένη επίσκεψη στο Καζακστάν, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

Ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τις εκρήξεις τρομοκρατική επίθεση που είχε στόχο την αστυνομία και τους πολίτες. Στόχος των δραστών ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, να προκαλέσουν τον μέγιστο αριθμό θυμάτων.

«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι με τη θέληση του Θεού εμείς ως χώρα και ως έθνος θα αντιμετωπίσουμε τον φόβο, τις τρομοκρατικές οργανώσεις (…) και τις δυνάμεις πίσω τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή τους. Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη διπλή βομβιστική επίθεση.











Ύστερα από εντολή του Προκόπη Παυλόπουλου, ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας διαβίβασε το πρωί προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα Γιασάρ Χαλίτ Τσεβίκ, τον αποτροπιασμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, για την πολύνεκρη βομβιστική ενέργεια και τα συλλυπητήρια του προς τις οικογένειες των θυμάτων της απεχθούς τρομοκρατικής επίθεσης.

Την καταδίκη του για τις εκρήξεις στην Κωνσταντινούπολη εξέφρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτηση του στο Τwitter, εκφράζοντας βαθύτατα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

«Στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό των φίλων και γειτόνων μας», τονίζεται στην ανάρτηση. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με δήλωσή του εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την απερίφραστη καταδίκη του για την τρομοκρατική επίθεση. «Η μάχη για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής και της τυφλής βίας είναι χρέος όλων μας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον τουρκικό λαό, καθώς και τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

 Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη καταδίκασε επίσης την επίθεση, δείχνοντας αλληλεγγύη προς τη χώρα στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας. «Καταδικάζουμε την άνανδρη επίθεση απόψε, και χαιρετίζουμε το θάρρος του τουρκικού λαού, στον οποίο συμπαραστεκόμαστε ενάντια στην τρομοκρατία» τόνισε σε μήνυμά της η αμερικανική πρεσβεία. Το προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε επίσης ότι παρακολουθεί την επίθεση, προτρέποντας τους αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή.

Την επίθεση καταδίκασαν ακόμη υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι όπως η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και ο αρμόδιος επίτροπος για τη διέρευνηση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr