Κλείσιμο

Συρία: Ο συριακός στρατός σφίγγει τον κλοιό στο Χαλέπι, όμως χάνει την Παλμύρα

Ο συριακός στρατός έσφιξε τον κλοιό γύρω από τους πολιορκημένους αντάρτες στο ανατολικό Χαλέπι, όμως υπέστη ήττα στην αρχαία πόλη της Παλμύρας, οποία περιέρχεται και πάλι στον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.

Χθες Σάββατο στο Χαλέπι, βασικό πεδίο μάχης της σύγκρουσης, οι κυβερνητικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν εντατικά τις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ο βομβαρδισμός είναι πρωτοφανούς έντασης», δήλωσε ο Ιμπραήμ Αμπού αλ Λάιτ εκπρόσωπος της ομάδας διασωστών «Λευκά Κράνη» από το Χαλέπι. «Οι δρόμοι είναι γεμάτοι ανθρώπους κάτω από τα ερείπια. Πεθαίνουν διότι δεν μπορούν να βγουν από εκεί».

Πλέον ο συριακός στρατός ελέγχει το 85% των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών του ανατολικού Χαλεπιού.

Όμως την ώρα που ο συριακός στρατός φαίνεται να κερδίζει τη μάχη στο Χαλέπι, κατελήφθη εξ απήνης στην Παλμύρα στην κεντρική Συρία, όπου το Ισλαμικό Κράτος κατάφερε να εισέλθει ξανά χθες Σάββατο.

«Έπειτα από μια γρήγορη προέλαση, το ΙΚ ελέγχει πλέον το μεγαλύτερο μέρος της πόλης», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετές συριακές δυνάμεις στην Παλμύρα», πρόσθεσε.

Νέες καταγγελίες για τον Άσαντ

Σημειώνεται ότι η Ένωση Οργανώσεων Διάσωσης και Ιατρικής Φροντίδας, μια μη κυβερνητική οργάνωση που συγκεντρώνει Σύρους γιατρούς της διασποράς, κατήγγειλε μια πιθανή επίθεση με αέριο χλωρίου, που φέρεται να σημειώθηκε την Παρασκευή στη συνοικία Καλασέ. «Είκοσι οκτώ θύματα (…) που δέχθηκαν βοήθεια σε ένα ιατρικό κέντρο παρουσίασαν συμπτώματα που έμοιαζαν» με αυτά που εμφανίζονται σε επιθέσεις με αυτό το αέριο, «ασφυξία και αναπνευστικές δυσκολίες», ανέφερε η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της.

Η αντιπολίτευση έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το συριακό καθεστώς ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές, κάτι που η Δαμασκός αρνείται, κατηγορώντας με τη σειρά της τους αντάρτες για ανάλογες επιθέσεις.

Μια έρευνα του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο συριακός στρατός έκανε χρήση επανειλημμένα τοξικών προϊόντων το 2014 και το 2015.

Διαπραγματεύσεις για το Συριακό


Στο μεταξύ από το Παρίσι χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κατήγγειλε ότι «ο τυφλός βομβαρδισμός από το καθεστώς παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και σε πολλές περιπτώσεις ισοδυναμεί με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου».

Η σύνοδος του Παρισιού πραγματοποιήθηκε έπειτα από μια «τεχνική» σύνοδο μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη Γενεύη, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε «η επιβολή εκεχειρίας, η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και η αποχώρηση της (ένοπλης) αντιπολίτευσης και των αμάχων από το Χαλέπι», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παράλληλα, κατά τη συνάντησή τους στο Παρίσι οι δέκα υπουργοί Εξωτερικών δυτικών και αραβικών χωρών ζήτησαν χθες να τερματιστούν τα δεινά των αμάχων στη Συρία και κυρίως το Χαλέπι, όμως ήταν εμφανές ένα αίσθημα αδυναμίας.

Από τη μία πλευρά ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, που έχει την υποστήριξη της Ρωσίας, του Ιράν και της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, καταγράφει νίκες απέναντι στους αντάρτες. Από την άλλη οι Δυτικοί, που είναι αντίθετοι με το καθεστώς στη Δαμασκό, προσπαθούν μάταια να βρουν μια διπλωματική λύση στον πόλεμο, που έχει προκαλέσει από τον Μάρτιο του 2011 τον θάνατο περισσότερων από 300.000 ανθρώπων και έχει οδηγήσει στην προσφυγιά τον μισό πληθυσμό της χώρας.

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ