Τρόμος πάνω από την Πόλη: Τουλάχιστον 29 νεκροί, 166 τραυματίες στις εκρήξεις

Σε τουλάχιστον 29 ανέρχονται οι νεκροί, εκ των οποίων οι 27 αστυνομικοί, και σε 166 οι τραυματίες από τη διπλή βομβιστική επίθεση που έπληξε το βράδυ του Σαββάτου την Κωνσταντινούπολη, μια περιοχή έξω από το στάδιο της Μπεσίκτας, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού.  

Μέχρι στιγμής, οι τουρκικές αρχές δεν έχουν ανακοινώσει ποιοι μπορεί να είναι οι δράστες της διπλής επίθεσης, ωστόσο στην τουρκική κυβέρνηση επικρατεί έντονος προβληματισμός για την ασφάλεια των πολιτών.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε πως η διπλή βομβιστική επίθεση έγινε αρχικά με μια έκρηξη παγιδευμένου οχήματος την οποία ακολούθησε επίθεση βομβιστή-καμικάζι ο οποίος ανατινάχθηκε 45 δευτερόλεπτα μετά.


Όπως ανέφερε ο Σοϊλού σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, 17 από τους τραυματίες χειρουργούνται και έξι βρίσκονται στην εντατική. Δέκα άνθρωποι συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση με βάση αποδεικτικά στοιχεία του οχήματος στο οποίο ήταν παγιδευμένες οι εκρηκτικές ύλες. Συνολικά έξι εισαγγελείς έχουν αναλάβει να ερευνήσουν την αιματηρή επίθεση.



Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα χαρακτήρισε «τρομοκρατική» την επίθεση, επισημαίνοντας ότι στόχευε να προκαλέσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θυμάτων.

Προεδρικές πηγές ανέφεραν ότι ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν βρισκόταν στο Μέγαρο Ταραμπίγια στην Κωνσταντινούπολη και ενημερώθηκε από τον Σοϊλού και τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σεχίν

Ο πρωθυπουργός Μπεναλί Γιλντιρίμ ενημερώθηκε αμέσως για την διπλή βομβιστική επίθεση επίσης από τους συγκεκριμένους αξιωματούχους.

Την καταδίκη του για τις εκρήξεις στην Κωνσταντινούπολη εξέφρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτηση του στο Τwitter, εκφράζοντας βαθύτατα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. «Στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό των φίλων και γειτόνων μας», τονίζεται στην ανάρτηση.

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη καταδίκασε επίσης την επίθεση, δείχνοντας αλληλεγγύη προς τη χώρα στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας. Σημειώνεται ότι δόθηκε στη δημοσιότητα νέο βίντεο με νεαρούς να τραγουδούν αμέριμνοι δευτερόλεπτα πριν την έκρηξη:

«Καταδικάζουμε την άνανδρη επίθεση απόψε, και χαιρετίζουμε το θάρρος του τουρκικού λαού, στον οποίο συμπαραστεκόμαστε ενάντια στην τρομοκρατία» τόνισε σε μήνυμά της η αμερικανική πρεσβεία.

Το προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε επίσης ότι παρακολουθεί την επίθεση, προτρέποντας τους αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή.

Την επίθεση καταδίκασαν ακόμη υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι όπως η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και ο αρμόδιος επίτροπος για τη διέρευνηση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεγκ.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ