Καζνέβ: Επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τις εκλογές της Γαλλίας

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στη Γαλλία μετά τις επιθέσεις του Παρισιού τον Νοέμβριο του 2015 πρέπει να επεκταθεί για να προστατευθεί η εκλογική διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί το 2017, δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Μπερνάρ Καζνέβ.

Ο ίδιος είπε ότι επιδιώκει η παράταση να διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιουλίου, ημερομηνία που καλύπτει τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο αλλά και την Ημέρα της Βαστίλης στις 14 Ιουλίου. Το Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει το μέτρο την Τρίτη. 

Σημειώνεται ότι στις 14 Ιουλίου του 2016 η Γαλλία υπέφερε από την σφοδρή τρομοκρατική ενέργεια που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια από τον μοναχικό λύκο ο οποίος σκότωσε 86 ανθρώπους και γι' αυτό ο πρωθυπουργός Καζνέβ θέλει το μέτρο να ισχύσει μέχρι τότε. 

Θα είναι η πέμπτη φορά που η Γαλλία μεταβαίνει σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου όπου 130 άνθρωποι σφαγιάστηκαν από τους τζιχαντιστές.

Πρώτος ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως απάντηση στο τρομοκρατικό χτύπημα του Νοεμβρίου.

Το Σάββατο ο κ Καζνέβ είπε ότι η περαιτέρω επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης κρίνεται «απολύτως αναγκαία» καθώς τα κόμματα και οι υποψήφιοι ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις που μπορεί κάλλιστα να αποτελέσουν στόχο «όσων θέλουν να χτυπήσουν τις δημοκρατικές αξίες μας και την καρδιά των ρεπουμπλικανικών αρχών».

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει επικριθεί και έχει χαρακτηριστεί ως αδικαιολόγητη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πηγή: skai.gr