O Λευκός Οίκος «σε ρόλο πυροσβέστη» μετά το τηλεφώνημα Τραμπ σε Ταϊβάν

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ επιχείρησε να ηρεμήσει την Κίνα μετά τις δηλώσεις του Τραμπ στο twitter για τη χώρα καθώς και το τηλεφώνημά του με τον πρόεδρο της Ταϊβάν.

Αφού αναγνώρισε ότι είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τα κίνητρα που βρίσκονται πίσω από την ενέργεια του νέου προέδρου των ΗΠΑ, ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν σταθερά μια πολιτική στο ζήτημα των σχέσεων με τη Λαϊκή Κίνα εδώ και 40 χρόνια.

«Μια πολιτική που έχει στόχο την προώθηση και τη διατήρηση της ειρήνης αλλά και της σταθερότητας» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος. «Αν ο νέος πρόεδρος και η ομάδα του έχει κάποια διαφορετική άποψη θα πρέπει οι ίδιοι να την πουν» είπε επίσης.

«Πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα και η πρόοδος που έχει γίνει στις σχέσεις μας με την Κίνα μπορεί κάλλιστα να εξανεμιστεί από ένα τέτοιο τόσο σημαντικό ζήτημα», τόνισε τέλος.

Σημειώνεται ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν αναγνωρίζει την Ταϊβάν ως ανεξάρτητο κράτος, αλλά την θεωρεί επαρχία της. Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την Ταϊβάν ως ανεξάρτητο κράτος, ούτε όμως και τις βλέψεις του Πεκίνου.

Ο Τραμπ μίλησε απευθείας με την πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, παραβιάζοντας το αμερικανικό πρωτόκολλο το οποίο ίσχυε από το 1979, όταν οι επίσημες σχέσεις Ταϊβάν-ΗΠΑ είχαν διακοπεί πλήρως.

Η ομάδα του Τραμπ είπε ότι στην τηλεφωνική τους συζήτηση ο Τραμπ και η πρόεδρος αναφέρθηκαν στις οικονομικές, πολιτικές σχέσεις και σε ζητήματα ασφαλείας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ταϊβάν.

Μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ όμως ακολούθησε και το ξέσπασμα του Τραμπ στο twitter για την Κίνα, την νομισματική της πολιτικής και τις κινήσει της στη Νότια Σινική Θάλασσα. 
Πηγή: skai.gr