Κλείσιμο

Ψεύτικη αμερικανική πρεσβεία στη Γκάνα έτρεχε για 10 χρόνια η τουρκική μαφία

Ψεύτικη πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών «έτρεχαν» επί δέκα χρόνια στη Γκάνα η τοπική και η τουρκική μαφία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον.

Η δήθεν πρεσβεία εξέδιδε παράνομες αλλά αυθεντικές βίζες για τις Ηνωμένες Πολιτείες και διάφορα παράνομα έγγραφα – όπως πιστοποιητικά γεννήσεως – έναντι 6.000 δολαρίων.

Την «πρεσβεία» στελέχωναν τούρκοι πολίτες που μιλούσαν αγγλικά και ολλανδικά, ενώ ένας γκανέζος δικηγόρος χειριζόταν θέματα μετανάστευσης. Οι εγκληματίες χρημάτιζαν τοπικούς αξιωματούχους γα να δρουν ανενόχλητοι και κατόρθωναν να προμηθεύονται κενά αυθεντικά έγγραφα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν διευκρινίζει πόσα παράνομα έγγραφα εκδόθηκαν κατά τη δεκαετή λειτουργία της «πρεσβείας», αν και στην αστυνομική έφοδο εντοπίστηκαν 150 πλαστά διαβατήρια δέκα διαφορετικών χωρών, βίζες από τις ΗΠΑ και τη Ζώνη Σένγκεν και άλλες πλαστές ταυτότητες.

Η δήθεν πρεσβεία στεγαζόταν σε διώροφο ροζ κτήριο στην πρωτεύουσα Άκρα, διακοσμημένο με ανεπίσημη αμερικανική σημαία και πορτρέτο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Οι εγκληματίες είχαν τοποθετήσει ακόμα και πινακίδες στους δρόμους, αν και συνήθως έφερναν τα θύματά τους στην Άκρα και τους έκλειναν δωμάτια σε ξενοδοχεία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης την ύπαρξη μίας κάλπικης ολλανδικής πρεσβείας, για την οποία δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

Η δήθεν αμερικανική πρεσβεία διαλύθηκε από την αστυνομία το καλοκαίρι, όμως η ύπαρξη της μαφιόζικης επιχείρησης ανακοινώθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο.
Πηγή: skai.gr