Διάσωση 92 μεταναστών στα ανοικτά των ισπανικών ακτών

Ενενήντα δύο μετανάστες συνολικά διασώθηκαν σήμερα στ΄ανοικτά των ισπανικών ακτών σε χωριστές επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ άλλοι 22 βρέθηκαν μέσα σε φορτηγό στην είσοδο του ισπανικού θύλακα της Μελίγια στη βόρεια Αφρική, σύμφωνα με την υπηρεσία θαλάσσιας διάσωσης και τη χωροφυλακή.

Οι διασωθέντες μετανάστες στη θάλασσα επέβαιναν σε πέντε επισφαλή πλεούμενα. Οι 63 κατάγονται από την υποσαχάρεια Αφρική, αλλά η εθνικότητά τους δεν διευκρινίζεται και οι 29 είναι Αλγερινοί. Την περίθαλψη των μεταναστών αυτών ανέλαβε ο Ερυθρός Σταυρός εν αναμονή της παράδοσής τους στην αστυνομία.

Τρεις από τις επιχειρήσεις διάσωσης πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια τριών εμπορικών πλοίων που έσπευσαν να ανταποκριθούν στο σήμα κινδύνου που εξέπεμψαν οι επιβάτες των πλοιαρίων, υπογράμμισαν οι υπηρεσίες θαλάσσιας διάσωσης.

Ένα πλοίο εντοπίστηκε στο στενό του Γιβραλτάρ, με επιβαίνοντες 10 μετανάστες από την υποσαχάρεια Αφρική, των οποίων οι υπηρεσίες θαλάσσιας διάσωσης δεν μπόρεσαν να διευκρινίσουν την εθνικότητα.

Ένα δεύτερο πλοιάριο εντοπίστηκε στη Μεσόγειο, ανοικτά της Μάλαγα (νότια) με 53 άτομα --49 άνδρες, τρεις γυναίκες και ένα παιδί-- όλοι από την υποσαχάρεια Αφρική.

Η θαλασσοταραχή δυσχέραινε τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Το τρίτο πλοιάριο εντοπίστηκε ανοικτά της Τορεβιέχα (νοτιοανατολικά) με εννέα Αλγερινούς από τους οποίους πέντε ανήλικοι 16 και 17 ετών, δήλωσε ο Αντρέα Βιγκουέρ, εκπρόσωπος του τοπικού Ερυθρού Σταυρού.

Ένα τέταρτο πλεούμενο εντοπίστηκε στ΄ανοικτά του Κάμπο ντε Γκάτα, με 11 επιβαίνοντες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Αλμέρια στην Ανδαλουσία.

Επίσης, οι αρχές ακινητοποίησαν πλοιάριο με εννέα αλγερινούς μετανάστες.

Παράλληλα, 22 μετανάστες που ταξίδευαν μέσα στον διπλό πάτο φορτηγού, το οποίο προσπαθούσε να εισέλθει στη Μελίγια, εντοπίστηκαν από τη χωροφυλακή, χάρη σε ένα σύστημα που εντοπίζει καρδιακούς παλμούς. Ο διπλός πάτος ήταν "πολύ καλά κατασκευασμένος και καλά συγκολλημένος", βαμμένος στο ίδιο χρώμα με το υπόλοιπο φορτηγό, δήλωσε η Ιρέν Φλόρες, αρμόδια επικοινωνίας των αρχών της Μελίγια.

Ο οδηγός του φορτηγού τράπηκε σε φυγή και ο συνοδηγός συνελήφθη.

Η Ισπανία είναι σημείο διέλευσης για τους μετανάστες τόσο δια της θαλάσσης όσο και δια ξηράς μέσω των δύο θυλάκων της στη βόρεια Αφρική, της Θέουτα και της Μελίγια.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, 5.445 άνθρωποι έφθασαν δια θαλάσσης στην Ισπανία μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου και 62 έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του διάπλου.
Πηγή: skai.gr