Ρίχνει γέφυρες στην Ταιβάν έπειτα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες ο Τραμπ

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ, είχε χθες τηλεφωνική συνδιάλεξη με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν, δήλωσε μια εκπρόσωπος της ομάδας του που έχει αναλάβει τη μετάβαση, κάτι δίχως ιστορικό προηγούμενο από μέρους ενός εκλεγμένου αμερικανού προέδρου εδώ και δεκαετίες--αφότου ο τότε πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ είχε υιοθετήσει την πολιτική της «μιας Κίνας» το 1979.

Η Χόουπ Χιξ, μια εκπρόσωπος της ομάδας του Τραμπ, επιβεβαίωσε ότι η τηλεφωνική συνδιάλεξη έγινε, ενώ η ομάδα του εκλεγμένου προέδρου εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως οι Τραμπ και Τσάι σημείωσαν τους «στενούς δεσμούς στα πεδία της οικονομίας, της πολιτικής και της ασφάλειας ανάμεσα στην Ταϊβάν και τις ΗΠΑ».

Ένας εκπρόσωπος της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ταϊβάν στην Ουάσινγκτον είπε πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι έγινε η συνομιλία, αλλά τόνισε πως θα πρόκειται για ένα «ιστορικό γεγονός» εάν επιβεβαιωθεί αυτή η πρώτη επίσημη επαφή ηγετών των ΗΠΑ και της Ταϊβάν αφότου οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις διακόπηκαν το 1979, όταν η Ουάσινγκτον αποκατέστησε επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Πεκίνο.

Ο εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι η διπλωματική αντιπροσωπεία της Ταϊβάν στην Ουάσινγκτον δεν ενεπλάκη στην προετοιμασία της συνομιλίας. Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής επίσημη αντίδραση από την Κίνα. Το Πεκίνο αναμένεται να αντιμετωπίσει με οργή τη χειρονομία, καθώς θεωρεί πάντα την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας.

Η Ταϊβάν έχει αποσχιστεί de facto από την Κίνα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου το 1949, αφού οι εθνικιστές στρατιωτικοί του Κουομιντάνγκ κατέφυγαν στη νήσο μετά την ήττα τους από τους κινέζους κομμουνιστές του Μάο Τσε Τουνγκ.

Η συνδιάλεξη του Τραμπ με την Τσάι Ινγκ-γουέν, η οποία εξελέγη τον Μάιο, εγείρει ερωτήματα για το εάν και κατά πόσον ο εκλεγμένος πρόεδρος των
ΗΠΑ συντονίζεται αποτελεσματικά με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν κάνει επαφές με ξένους ηγέτες.

Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να εκδώσει μια ανακοίνωση με την οποία επαναβεβαιώνει ότι η πολιτική της «μιας Κίνας» δεν έχει αλλάξει.

«Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στην πολιτική που ασκούμε επί μακρόν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Έμιλι Χορν, μια εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στην πολιτική μας, αυτή της μιας Κίνας», επέμεινε η Χορν μετά την ανακοίνωση της ομάδας του Τραμπ, η οποία σηματοδότησε μια ρήξη με την πρακτική δεκαετιών.
Ο Κρις Μέρφι, γερουσιαστής των Δημοκρατικών που εκλέγεται στο Κονέτικατ και είναι μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, επισήμανε μέσω Twitter ότι «η σταθερή εξωτερική πολιτική είναι μέσο, δεν είναι σκοπός. Δεν είναι ιερή. Είναι λοιπόν δικαίωμα του Τραμπ να αλλάξει την πολιτική, τις συμμαχίες, τη στρατηγική». Αλλά «αυτό που συνέβη τις τελευταίες 48 ώρες δεν είναι μια αλλαγή. Πρόκειται για μείζονες αλλαγές κατεύθυνσης στην εξωτερική πολιτική χωρίς κανένα σχέδιο. Πόλεμοι έχουν ξεκινήσει κατ' αυτόν τον τρόπο».

Οι σχέσεις της Κίνας με την Ταϊβάν επιδεινώθηκαν μετά τη νίκη της Τσάι Ινγκ-γουέν στις εκλογές. Η Τσάι είναι μέλος του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος, το οποίο διάκειται εχθρικά έναντι του Πεκίνου και αρνείται να δεχθεί τη συμφωνία του 1992 που περιείχε τη διατύπωση «υπάρχει μόνο μια Κίνα», ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της επίσημης ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν. Εξαιτίας της θέσης αυτής της προέδρου της Ταϊβάν, το Πεκίνο έχει διακόψει κάθε επίσημη διπλωματική επικοινωνία με την ταϊβανέζικη κυβέρνηση.

Πηγή: skai.gr