Αναστασιάδης: Σημαντική εξέλιξη η επανάληψη των διαπραγματεύσεων

Σημαντική εξέλιξη χαρακτήρισε την Παρασκευή την επανεκκίνηση των συνομιλιών ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. «Τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο, αν δεν επέλθει συνολική συμφωνία επί όλων των θεμάτων, αποκλείοντας έτσι την επιδιαιτησία», υπογράμμισε εντούτοις στο μήνυμά του, στο οποίο εξήγησε την χθεσινή συμφωνία- απόφαση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, για επανάληψη των διαπραγματεύσεων, μετά το ναυάγιο στην Ελβετία, και την σύγκληση διάσκεψης στην Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου.

Ο Κύπριος πρόεδρος πρόκειται να έλθει και στην Αθήνα όπου θα συζητήσει τις εξελίξεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, και τους πολιτικούς ηγέτες.

Ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε πως ούτε το γεγονός ότι έχουν ορισθεί ημερομηνίες συναντήσεων, σε μια διαδικασία, που ξεκίνησε πριν από 18 μήνες, μπορεί να θεωρηθεί ως καθορισμός ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων.

«Σ' αυτές τις κρίσιμες ώρες βρίσκομαι σε συνεχή και στενή συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία σταθερά παραμένει στο πλευρό της Κύπρου» ξεκαθάρισε δε, ο Κύπριος πρόεδρος.

Στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρόεδρος Αναστασιάδης υποστήριξε ότι η χθεσινή απόφαση «αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, διότι αίρει τα προβλήματα, που δημιουργήθηκαν στο Μον Πελεράν, χωρίς να παγιώνει το αδιέξοδο με απρόβλεπτες συνέπειες, διασώζοντας τη δυναμική που υπήρχε, και καθορίζοντας ότι συνεχίζουμε από το σημείο, όπου είχαν διακοπεί οι συνομιλίες».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι, πριν από την πραγματοποίηση της διάσκεψης για την Κύπρο θα προηγηθεί εντατική και ουσιαστική συζήτηση επί όλων των εκκρεμούντων θεμάτων με αλληλένδετο τρόπο συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων του εδαφικού.

«Η τουρκική πλευρά έχει αποδεχθεί και δεσμευθεί ότι αποτελεί προϋπόθεση αυτής της διαδικασίας η κατάθεση χάρτη για το εδαφικό σε συγκεκριμένη ημερομηνία» διευκρίνισε.

Πρόοδος στα πιο πάνω θέματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, «θα μάς επιτρέψει, να βρεθούμε σε ακτίνα συμφωνίας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις και προοπτικές επιτυχούς κατάληξης κατά τη συζήτηση του κεφαλαιώδους ζητήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων, που θα ακολουθήσει, με την πραγματοποίηση της διάσκεψης για την Κύπρο.

Επίσης, δήλωσε ότι διαβεβαιώνει τον Κυπριακό Ελληνισμό ότι «καμία λύση δεν θα τεθεί ενώπιον του, αν δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες και δεν απαντά στις εύλογες ανησυχίες του».

Η διασφάλιση της ενότητας σ' αυτές τις σημαντικές εξελίξεις αποτελεί ένα κρίσιμο ζητούμενο, σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης και ανακοίνωσε ότι γι' αυτό τον λόγο έχει συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη. Τέλος έκανε έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να αποφύγουν τις όποιες ατεκμηρίωτες ερμηνείες και τοποθετήσεις.

Δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, με βάση τη σύγκλιση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ζητεί η ελληνική κυβέρνηση

Ικανοποίηση και πρόθεση στήριξης των προσπαθειών λύσης εκφράζει η βρετανική κυβέρνηση μετά από την απόφαση επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Πηγή: skai.gr