Κλείσιμο

Η Ρωσία απέτρεψε κατασκοπευτική κυβερνοεπίθεση στο τραπεζικό της σύστημα

Κατασκοπευτικό σχέδιο που στόχευε να προκαλέσει χάος στο ρωσικό τραπεζικό σύστημα μέσω δαδικτυακής επίθεσης ισχυρίζεται ότι αποκάλυψε η Ρωσία σήμερα Παρασκευή.

Οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSB) ανακοίνωσε ότι οι διακομιστές (servers) που θα χρησιμοποιούνταν για την κυβερνοεπίθεση βρίσκονταν στην Ολλανδία και ανήκαν στην ουκρανική εταιρεία παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών BlazingFast.

Η επίθεση ήταν προγραμματισμένη για τις 5 Δεκεμβρίου και στο στόχαστρό της θα βρίσκονταν μια σειρά από μεγάλες εθνικές και περιφερειακές τράπεζες σε πολλές ρωσικές πόλεις σύμφωνα με την ανακοίνωση της FSB.

Στην επίθεση συμπεριλαμβανόταν και η μαζική αποστολή SMS καθώς και αναρτήσεων προβοκατόρικου περιεχομένου στα social media που θα έκανε λόγο για κρίση του ρωσικού τραπεζικού συστήματος και τραπεζικές χρεοκοπίες σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Η FSB κάνει όλες τις ενέργειες προκειμένου να αποτρέψει όλες τις ενέργειες που απειλούν την ασφάλεια της Ρωσίας», επισημαίνει η υπηρεσία ενώ δεν διευκρίνισε οι μυστικές υπηρεσίες ποιων χωρών κρύβονταν πίσω από την δυνητική κυβερνοεπίθεση.

Ο διευθυντής της ουκρανικής εταιρείας BlazingFast δήλωσε πως ούτε η FSB ούτε κάποια άλλη μυστική υπηρεσία ήρθε σε επαφή με την εταιρεία ενώ πρόσθεσε ότι περιμένει να μάθει περισσότερες πληροφορίες ώστε να ερευνήσει το περιστατικό, καθώς τεχνικά, μπορεί να πραγματοποιηθεί επίθεση μέσω των διακομιστών της εταιρείας που παρέχει τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.
Πηγή: Reuters - Επιμέλεια: Ιωάννα Μπαζιάνα