Η Βρετανία εξετάζει να πληρώσει την ΕΕ για πρόσβαση στην κοινή αγορά

Διατεθειμένη να συνεχίσει να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμα και μετά το Brexit είναι η Βρετανία, προκειμένου να διασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση στην κοινή αγορά για τις επιχειρήσεις που εδρεύουν στα βρετανικά νησιά.

Αυτό δήλωσαν οι υπουργοί Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις και Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ουσιαστικά φανερώνοντας ότι μία συμφωνία που θα προβλέπει εισφορές με αντάλλαγμα το ελεύθερο εμπόριο συγκαταλέγεται στις διαπραγματευτικές γραμμές που εξετάζει το Λονδίνο απέναντι στις Βρυξέλλες.

«Τα σημαντικότερα κριτήρια είναι να έχουμε την καλύτερη δυνατή πρόσβαση για αγαθά και υπηρεσίες στην ευρωπαϊκή αγορά», δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο κ. Ντέιβις.

Προσέθεσε ότι μία από τις «πολύ μεγάλες προτεραιότητες» της Βρετανίας στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε είναι η δυνατότητα εξαγωγής στο μπλοκ χωρίς δασμούς. «Αυτό μπορεί να μην σημαίνει ότι θα είμαστε μέλη της ενιαίας αγοράς, αλλά [ο στόχος] είναι επιτεύξιμος με αρκετές διαφορετικές μεθόδους», εξήγησε.

Λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Οικονομικών Χάμοντ είπε σε δημοσιογράφους ότι ο κ. Ντέιβις είχε «απόλυτο δίκιο» να μην αποκλείσει το ενδεχόμενο η Βρετανία να διατηρήσει ένα μηχανισμό συμμετοχής στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες του προϋπολογισμού της Ε.Ε., προσφέροντας περίπου 8 δισεκατομμύρια λίρες κάθε χρόνο.
Πηγή: skai.gr