Κλείσιμο

Υποψήφιο ψάχνουν οι γάλλοι Σοσιαλιστές μετά την απόφαση Ολάντ να μείνει εκτός

Σε αναζήτηση προεδρικού υποψηφίου βρίσκονται οι Σοσιαλιστές στη Γαλλία, μετά την απόφαση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ να μη διεκδικήσει δεύτερη θητεία στο Μέγαρο των Ηλυσίων, έχοντας το χαμηλότερο ποσοστό αποδοχής στην ιστορία της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Το φαβορί για το Σοσιαλιστικό χρίσμα είναι ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς. Μολονότι δεν έχει δηλώσει επίσημα την υποψηφιότητά του, ο κεντρώος υπαρχηγός του κ. Ολάντ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι διατεθειμένος να εκπροσωπήσει το κόμμα στις προεδρικές εκλογές.

Ένα ακόμα «δυνατό» όνομα, που έχει ήδη θέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα, είναι ο Αρνό Μοντεμπούργκ, που εκπροσωπεί την αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλιστών. Υπηρετούσε στην κυβέρνηση Ολάντ ως υπουργός Οικονομίας έως το 2014, όταν απομακρύνθηκε λόγω διαφωνιών με τον κ. Βαλς, με αιχμή τα σχέδια του πρωθυπουργού για φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και το φορολογικό.

Το κυβερνών κόμμα θα επιλέξει τον υποψήφιό του με προκριματικές κάλπες. Ο πρώτος γύρος είναι προγραμματισμένος για τις 22 Ιανουαρίου και ο δεύτερος μία εβδομάδα αργότερα, στις 27 Ιανουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι δημοσκοπήσεις θέλουν τους Σοσιαλιστές να οδεύουν για συντριβή στις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης.

Μολονότι τόσο ο κ. Βαλς όσο και ο κ. Μοντεμπούργκ είναι δημοφιλέστεροι από τον πρόεδρο Ολάντ – η αποδοχή του οποίου βρίσκεται στο 4% – όλες οι έρευνες προβλέπουν πως οι Σοσιαλιστές θα αποκλειστούν από τον πρώτο προεδρικό γύρο, στις 23 Απριλίου.

Η προεδρία αναμένεται να κριθεί στον καθοριστικό δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου ανάμεσα στον υποψήφιο των δεξιών Ρεπουμπλικάνων, Φρανσουά Φιγιόν και την ηγέτιδα της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν. Όλες οι δημοσκοπήσεις θέλουν τον κ. Φιγιόν να επικρατεί εύκολα σε βάρος της κ. Λεπέν και να καταλαμβάνει το Μέγαρο του Ελιζέ.
Πηγή: skai.gr