Ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, 12 Δεκεμβρίου η πολυμερής

Την άμεση συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό αποφάσισαν από κοινού ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ενώ σήμερα ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ συναντήθηκε, στην Αθήνα, με τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι διαβουλεύσεις θα αρχίσουν στις 9 Δεκεμβρίου στη Γενεύη της Ελβετίας, ενώ στις 12 του μηνός θα λάβει χώρα η κρίσιμη πολυμερής διάσκεψη όπου θα λάβουν μέρος οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βρετανία.

Στο μεσοδιάστημα, στις 11 Δεκεμβρίου, η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα καταθέσουν τους χάρτες τους για να διευθετήσουν τις διαφορές τους στο εδαφικό, δηλαδή τις περιοχές που θα υπάγονται στη διοίκηση της κάθε κοινότητας στο προτεινόμενο ομοσπονδιακό κράτος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ, στόχος των δύο πλευρών είναι να βρεθεί λύση για το Κυπριακό «το ταχύτερο δυνατό». Οιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα από τις δύο κοινότητες.

Σε ερώτηση, τι θα γίνει στις 12 Ιανουαρίου εάν τα θέματα δεν κλείσουν, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: «Δεν θα οδηγηθούμε στην επιθυμητή λύση», επισημαίνοντας ωστόσο ότι βάσει των όσων έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, υπάρχει μεγάλο περιθώριο συμφωνίας στη συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων.

Η συμφωνία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επετεύχθη κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε στους δύο ηγέτες ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο οποίος σήμερα Παρασκευή συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Νωρίτερα, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον έλληνα πρωθυπουργό και τον τούρκο πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Πηγή: skai.gr