Η ιταλική κυβέρνηση ανανέωσε τις συλλογικές συμβάσεις των δημοσίων υπαλλήλων

Η κυβέρνηση Ρέντσι και τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας κατέληξαν σε συμφωνία με την υπογραφή της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων της Ιταλίας, οι οποίοι ξεπερνούν τα 3.200.000 άτομα.

Η κυβέρνηση της Ρώμης δεσμεύθηκε να διαθέσει συνολικά 5 δισεκ. ευρώ μέχρι το 2018. «Έπειτα από επτά χρόνια αναμονής, για τους δημοσίους υπαλλήλους ήρθε η καθοριστική στιγμή. Αναγνωρίζουμε τις ικανότητές τους και ποντάρουμε στην ποιότητα των υπηρεσιών του δημοσίου», έγραψε στο Twitter ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Κατά μέσο όρο, η αύξηση για τους υπαλλήλους του ιταλικού κράτους θα είναι 85 ευρώ τον μήνα. «Στόχος μας είναι να στηριχθούν κυρίως οι πολίτες με χαμηλότερα εισοδήματα, όσοι επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση», δήλωσε η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Μαριάννα Μαντία.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, στο εξής, θα δίδεται μεγαλύτερο βάρος στην παραγωγικότητα του κάθε εργαζόμενου, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια να μειωθεί ο μέσος όρος των απουσιών των υπαλλήλων από τις θέσεις εργασίας τους.

Τα ιταλικά συνδικάτα στα σχόλιά τους επικεντρώνονται στην δέσμευση της κυβέρνησης Ρέντσι να ανανεώσει τις συμβάσεις των έκτακτων υπαλλήλων που απασχολούνται στην δημόσια διοίκηση και στην υπόσχεση ότι στα πλαίσια νέου νόμου που πρόκειται να εγκριθεί σύντομα θα περιορισθεί αυστηρά η εποχική εργασία.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat, η ανεργία στην χώρα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, διαμορφώθηκε στο 11,6%, μειωμένη 0,1% σε μηνιαία βάση. Το ινστιτούτο όμως προσθέτει πως όλο και περισσότεροι άνεργοι Ιταλοί έχουν σταματήσει να αναζητούν εργασία.

Επίσης τα στοιχεία δείχνουν πως οι άνεργοι νέοι μέχρι 25 ετών αποτελούν το 36,4% του συνόλου των ανέργων. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από το 2012 μέχρι σήμερα, αλλά και σ' αυτή την περίπτωση το Istat αναφέρει ότι οι νέοι που δεν ψάχνουν πλέον δουλειά συνεχίζουν να αυξάνονται.
Πηγή: skai.gr