Κλείσιμο

Μπόρις Τζόνσον: Η Βρετανία δεν αναζητεί κάποιον ειδικό ρόλο στο Κυπριακό

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως παραμένει σταθερή η γραμμή του Λονδίνου σε ό,τι αφορά το θέμα των εγγυήσεων.

Μιλώντας ύστερα από κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δυο χωρών, ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι το θέμα των εγγυήσεων συζητήθηκε εκτενώς.

«Η ισχυρή άποψη της χώρας μου παραμένει ότι η διαδικασία στο Κυπριακό είναι κυπριακής καθοδήγησης και εναπόκειται στις δύο πλευρές να αποφασίσουν ποιες διευθετήσεις επιθυμούν για μια ενωμένη Κύπρο» ανέφερε.

«Η Βρετανία δεν αναζητεί κάποιο ειδικό ρόλο», πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.
Εξ άλλου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι με περαιτέρω ευελιξία και δημιουργικότητα και στις δύο πλευρές, μπορεί να εξευρεθεί λύση και οι εναπομείνασες δυσκολίες μπορούν να ξεπερασθούν.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί», ανέφερε ο Μπόρις Τζόνσον.

Ερωτηθείς για το καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Μπ. Τζόνσον ανέφερε πως δεν βλέπει ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση.

«Είναι πολύ σημαντικό να εργαστούμε με τους φίλους μας στην Κύπρο για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε χρήσιμοι, συμβάλλοντας στην ασφάλεια της περιοχής». ανέφερε.
Πρόσθεσε πως οι βάσεις διαδραματίζουν ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι με τον κύριο Τζόνσον συζήτησαν για το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις και το στρατηγικό συνεταιρισμό Κύπρου - Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και για το ζήτημα της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

O υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε, επίσης, ευχαριστίες για την προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου να βοηθήσει στην προσπάθεια για λύση του Κυπριακού.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση για το χρόνο που θα χρειαστεί για αποχώρηση του τουρκικού στρατού από το νησί μετά τη λύση, ο Ιωάννης Κασουλίδης είπε πως όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο τουρκικός στρατός ή οποιοσδήποτε στρατός δεν μπορεί να αποσυρθεί από την πρώτη ημέρα για να προσθέσει πως τα υπόλοιπα είναι θέμα των διαπραγματεύσεων.
Πηγή: skai.gr