Ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης για τη Royal Βank of Scotland

Τρεις από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Βρετανίας δεν κατάφεραν να περάσουν με απολύτως ικανοποιητικό τρόπο το τεστ κόπωσης της Τράπεζας της Αγγλίας, με την κεντρική να προειδοποιεί για «αυξημένο» ρίσκο μετά από την ψήφο υπέρ του Brexit.

Η χειρότερη επίδοση ανήκει στη Royal Bank of Scotland, το 73% της οποίας εξακολουθεί να ανήκει στο δημόσιο μετά από την επέμβαση της κυβέρνησης στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η τράπεζα θα χρειαστεί να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια κατά 2 δισεκατομμύρια λίρες.

Η τράπεζα Barclays και η Standard Chartered επίσης απέτυχαν σε ορισμένα τμήματα του τεστ, αλλά δε θα χρειαστεί να υποβάλουν αναθεωρημένα σχέδια συγκέντρωσης πρόσθετων κεφαλαίων.

Το νέο τεστ κόπωσης της κεντρικής τράπεζας, το τρίτο από την κρίση του 2008 και μετά, ήταν το πιο αυστηρό, καθώς συμπεριλάμβανε σενάρια ισχυρών σοκ τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά σε ορίζοντα πενταετίας.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ δήλωσε ότι το τεστ ενίσχυσε την ανθεκτικότητα του βρετανικού χρηματοπιστωτικού τομέα. Όπως σχολίασε, αυτό «ίσως αποδειχθεί πολύτιμο δεδομένης της αυξημένης πιθανότητας υλοποίησης ορισμένων ρίσκων στην οικονομική σταθερότητα που σχετίζονται συγκεκριμένα με το Ηνωμένο Βασίλειο».

Πρόσθεσε ότι «θα χρειαστεί χρόνος για να διευκρινιστεί η νέα σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ και με τον υπόλοιπο κόσμο».
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο