Διεθνή σύνοδο για τη Συρία συγκαλεί στο Παρίσι ο ΥΠΕΞ Ζαν-Μαρκ Ερό

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό ανακοίνωσε σήμερα ότι η σύνοδος των δυτικών και αραβικών χωρών που «αρνούνται τη λογική του ολοκληρωτικού πολέμου» στη Συρία θα διεξαχθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Παρίσι.

«Θα συγκαλέσω στις 10 Δεκεμβρίου στο Παρίσι τις ευρωπαϊκές και τις αραβικές χώρες και τις ΗΠΑ, που στηρίζουν μια πολιτική λύση στη Συρία και αρνούνται αυτή τη λογική του ολοκληρωτικού πολέμου» είπε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

«Ήρθε ο καιρός να ξυπνήσει η διεθνής κοινότητα γιατί μπροστά στα μάτια μας ξεδιπλώνεται μια τραγωδία», πρόσθεσε. Το περιβάλλον του υπουργού ανέφερε πριν από λίγες ημέρες ότι η σύνοδος αυτή θα γίνει σε υπουργικό επίπεδο.

Στο ανατολικό Χαλέπι, χιλιάδες άμαχοι φεύγουν για να γλιτώσουν από τις μάχες και τους βομβαρδισμούς καθώς οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος προωθούνται και οι αντάρτες χάνουν έδαφος. Ο ΟΗΕ καταδίκασε την Τρίτη την "κόλαση" που ζουν οι κάτοικοι της πόλης.

"Εμείς δεν είμαστε συνεργοί του Μπασάρ αλ Άσαντ, δεν τον αντιμετωπίζουμε με προσήνεια", συνέχισε, απαντώντας χωρίς να τον κατονομάσει στον Φρανσουά Φιγιόν, τον υποψήφιο της γαλλικής δεξιάς στις προεδρικές εκλογές. Ο Φιγιόν έχει δηλώσει ότι θα πρέπει να υπάρξει διάλογος "με όλους" στη Συρία, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου Άσαντ.

"Ίσως ορισμένοι να πιστεύουν ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ προστατεύει τις μειονότητες όμως σήμερα αυτό που κάνει, είναι η καταστροφή ενός ολόκληρου άμαχου πληθυσμού", κατέληξε.
Πηγή: skai.gr