Υπό εξέταση στη Βρετανία διάφορα μεταναστευτικά συστήματα μετά από το Brexit

Η εφαρμογή ενός μεταναστευτικού συστήματος υπό το οποίο, περιορισμοί έλευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ισχύουν τόσο για τους ανειδίκευτους όσο και για τους εργαζόμενους με ειδίκευση που προέρχονται από την ΕΕ, είναι η επιθυμία της βρετανικής κυβέρνησης, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian.

Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, υπουργοί της κυβέρνησης Μέι έχουν εκμυστηρευτεί σε συναδέλφους τους ότι θέλουν ένα «σκληρό» σύστημα που θα είναι εκ βάθρων διαφορετικό από το ισχύον, με περιορισμούς «σε όλα τα επίπεδα».

Παρόλα αυτά, οι πηγές προσθέτουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα οι πολίτες χωρών-μελών της ΕΕ να έχουν μία προνομιακή αντιμετώπιση σε σχέση με πολίτες τρίτων χωρών.

Η Πρωθυπουργός Μέι φέρεται να θέλει το ζήτημα των ελέγχων στη μετανάστευση να αποτελεί κόκκινη γραμμή της κυβέρνησής της στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους για το Brexit. Όπως έχει αναφερθεί, υποστηρίζει την ιδέα της ελεύθερης έλευσης στη Βρετανία Ευρωπαίων που θέλουν να κάνουν διακοπές, να σπουδάσουν ή να παντρευτούν, αλλά με αυστηρό σύστημα έκδοσης βίζας για όσους θέλουν να εργαστούν στη χώρα.

Η πολιτική συντάκτρια του Guardian προσθέτει ότι παράλληλα έχουν γίνει συζητήσεις για ένα πιθανό εναλλακτικό σύστημα μετανάστευσης, με βάση το οποίο η ελεύθερη μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών θα διατηρηθεί, αλλά θα δίνεται στο Λονδίνο η δυνατότητα επιβολής ενός «εκτάκτου φρένου» αν τα επίπεδα της μετανάστευσης φτάσουν σε υπερβολικό ύψος.

Σε αυτό το σενάριο θα δημιουργούταν ένα σύστημα καταγραφής πολιτών της ΕΕ. Θεωρείται ένα βήμα παραπέρα από τη συμφωνία που είχε διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους πριν από το δημοψήφισμα ο Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά συνάδει με μέτρα που λαμβάνουν άλλες χώρες με πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

Τονίζεται, ωστόσο, ότι η Τερέζα Μέι έχει πει στους υπουργούς της πως η εναλλακτική του έκτακτου φρένου πρέπει μεν να παραμείνει στο τραπέζι των επιλογών, αλλά δεν αποτελεί την προτιμητέα επιλογή διότι δε συνιστά επαρκή αλλαγή από το υπάρχουν μεταναστευτικό σύστημα, κάτι που θα δυσαρεστούσε όσους ψήφισαν υπέρ του Brexit.

Σημειώνεται ότι ο επιχειρηματικός κόσμος και άλλοι ενάντιοι του «σκληρού» Brexit έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να επιτρέψει την απρόσκοπτη έλευση στη Βρετανία κοινοτικών εργαζομένων με συγκεκριμένη επαγγελματική ειδίκευση.

Εντός της ημέρας ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν θα προειδοποιήσει πως θα επιδιώξει ειδική συμφωνία για την πρωτεύουσα εάν η κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει επαρκή ελευθερία μετακίνησης ειδικευμένων εργαζομένων από την ΕΕ. Η θέση του κ. Καν φαίνεται να συμφωνεί με όσους ζητούν ένα σύστημα μετανάστευσης με βίζες ανά περιφέρεια της χώρας, ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας σε κάθε περιοχή.
Πηγή: skai.gr