«Έξοδος» 50.000 αμάχων από τις πολιορκημένες γειτονιές του Χαλεπίου

Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στο Χαλέπι της Συρίας τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, καθώς οι καθεστωτικές δυνάμεις εκτόπιζαν τους αντάρτες από τις βόρειες συνοικίες της πόλης, σύμφωνα με στοιχεία του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Οι περισσότεροι άμαχοι, περίπου 30.000 τον αριθμό, έχουν αναζητήσει καταφύγιο βαθύτερα στις γραμμές των ανταρτών, οι οποίοι ελέγχουν το ανατολικό τμήμα της πόλης, ενώ περίπου 20.000 μετακινήθηκαν στις δυτικές ζώνες, που ελέγχονται από τα στρατεύματα του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Τις προηγούμενες ημέρες, διεθνή πρακτορεία μετέδιδαν ότι ένας μικρός αριθμός προσφύγων έχει μετατοπιστεί στις λιγοστές γειτονιές που ελέγχουν οι Κούρδοι, στο βορειότερο τμήμα του Χαλεπίου. Οι αντικαθεστωτικοί έχουν κατηγορήσει τους κούρδους αντάρτες ότι μολονότι δηλώνουν ουδέτεροι συνεργάζονται με τους καθεστωτικούς για να επεκτείνουν τη ζώνη ελέγχου τους στην πόλη.

Πριν τη μαζική έξοδο αμάχων τα Ηνωμένα Έθνη υπολόγιζαν ότι περίπου 250.000 άνθρωποι βρίσκονται στις ανατολικές, ανταρτοκρατούμενες συνοικίες του Χαλεπίου.

Η ανθρωπιστική κατάσταση στο τμήμα των ανταρτών είναι τραγική, με τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα, ιατρικό υλικό και τρόφιμα, καθώς η πολιορκία από τον τακτικό στρατό και οι βομβαρδισμοί μαίνονται επί δύο εβδομάδες.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων είναι μία μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο και ενημερώνεται από ακτιβιστές που βρίσκονται στη Συρία. Οι πληροφορίες του δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθούν.
Πηγή: skai.gr