Τσελίκ: Αν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ήταν αντικειμενικές, η Τουρκία θα ήταν ήδη μέλος της Ε.Ε.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Tουρκίας, Εμέρ Τσελίκ, σημείωσε πως «αν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις διεξάγονταν με αντικειμενικό και δίκαιο τρόπο από την ευρωπαϊκή πλευρά, η Τουρκία θα ήταν ήδη πλήρες μέλος της Ε.Ε.».

Ο κ. Τσελίκ, μιλώντας στις Βρυξέλλες, επέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο την περασμένη εβδομάδα πρότεινε «πάγωμα» της ενταξιακής διαδικασίας.

Το κείμενο που ψήφισαν οι ευρωβουλευτές, το οποίο δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, «είναι το πιο άδικο ψήφισμα στην ιστορία» είπε ο κ. Τσελίκ, υποστηρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι δεν στάθηκαν αλληλέγγυοι απέναντι στην Τουρκία κατά την περίοδο του πραξικοπήματος.

Η Τουρκία δεν έχει κλείσει το κεφάλαιο της προσπάθειας ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ωστόσο και άλλες διεθνείς εναλλακτικές, είχε πει νωρίτερα ο Ταγίπ Ερντογάν.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχε τονίσει ότι η χώρα του δεν θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε. «με οποιοδήποτε κόστος» και αναφέρθηκε στην ιδέα ένταξης της Τουρκίας στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), μπλοκ συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας στο οποίο συμμετέχουν η Κίνα, η Ρωσία και πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας.

«Υπάρχουν και άλλοι εταίροι, μπορεί να επιλέξουμε να "περπατήσουμε" από κοινού με κάποιον από αυτούς», είπε ο Ερντογάν.
Πηγή: skai.gr