Bild: Η Μέρκελ αντίθετη στο άνοιγμα νέων ενταξιακών κεφαλαίων για την Τουρκία

Αντίθετη στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία είναι η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Bild.

Η κ. Μέρκελ φέρεται να διατύπωσε τη θέση της κατά τη διάρκεια συνάντησης με βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματός της χθες Τρίτη, όταν τη ρώτησαν πώς μπορούν να χειριστούν ερωτήσεις ψηφοφόρων σχετικά με τη γραμμή της παράταξης απέναντι στην Τουρκία.

Η εφημερίδα σημειώνει πως η απόφαση Μέρκελ ουσιαστικά «παγώνει» τη διαδικασία ένταξης της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέρασε μη δεσμευτικό ψήφισμα με το οποίο ζητά προσωρινή αναστολή της ενταξιακής διαδικασίας για την Τουρκίας. Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας τάχθηκε κατά της επίσημης διακοπής των διαπραγματεύσεων.

Το τελευταίο διάστημα ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές λύσεις πέραν της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι έχει απειλήσει ότι θα ανοίξει τα σύνορα ώστε να επιτρέψει νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών προς τη Γηραιά Ήπειρο.

Δεν έχει όμως δηλώσει ανοιχτά ότι είναι υπέρ του τερματισμού των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν έχει ακόμα «κλείσει αυτό το βιβλίο».

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία έχουν επιδεινωθεί απότομα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου στη γείτονα χώρα. Οι Βρυξέλλες κατηγορούν την Άγκυρα ότι έχει υιοθετήσει υπερβολικά μέτρα στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας που έχει εξαπολύσει.

Μεταξύ άλλων, οι τουρκικές Αρχές έχουν απολύσει ή θέσει σε διαθεσιμότητα περισσότερους από 110.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο, έχουν κλείσει δεκάδες μέσα ενημέρωσης και έχουν συλλάβει δεκάδες δημοσιογράφους.

Παράλληλα, έχουν συλληφθεί και βουλευτές του αντιπολιτευόμενου φιλοκουρδικού κόμματος, με την κατηγορία ότι συνδέονται με την τρομοκρατική δράση του PKK.
Πηγή: skai.gr