Κλείσιμο

Χειρόγραφες σημειώσεις αποκαλύπτουν προθέσεις του Λονδίνου για το Brexit

Μία πιθανή ένδειξη των προθέσεων της βρετανικής κυβέρνησης για το Brexit και την εκτίμησή της για το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση πριν από τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, δίνουν οι σημειώσεις συμβούλου Συντηρητικού βουλευτή που απαθανατίστηκαν από φωτογραφικό φακό στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η σύμβουλος του αντιπροέδρου του κυβερνώντος κόμματος Φρανκ Φιλντ κρατούσε ένα τετράδιο με χειρόγραφες σημειώσεις που ανέφεραν πως το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για το Brexit είναι «να έχει την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο».

Οι σημειώσεις αναφέρουν επίσης ότι το Λονδίνο θεωρεί «απίθανο» να προσφερθεί από τους Ευρωπαίους η παραμονή στην ενιαία αγορά και ότι ίσως δυσκολευτεί να επιτύχει μία εμπορική συμφωνία για τον τομέα των υπηρεσιών λόγω της «ελπίδας των Γάλλων για [να προσελκύσουν] εταιρείες».

Εξάλλου, η ανησυχία για όσους -όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ- τάσσονται υπέρ μίας μεταβατικής συμφωνίας με την ΕΕ ώστε να μην επηρεαστεί η λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα του Σίτυ, μάλλον εντείνονται από την ανάγνωση των συγκεκριμένων σημειώσεων. Αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Μετάβαση, διστακτικότητα για να γίνει» και προσθέτουν «Πρέπει να φέρουμε τη διαπραγμάτευση εις πέρας».

Οι σημειώσεις, που πιστεύεται ότι κρατήθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Υπουργείο Brexit, αναφέρουν επίσης ότι η Βρετανία ίσως επιδιώξει μία συμφωνία με ένα ενισχυμένο μοντέλο της συμφωνίας Καναδά-ΕΕ, με ιδιαίτερη προσοχή στην απρόσκοπτη λειτουργία του τομέα των υπηρεσιών. Και πάλι, η παρουσία μίας «πολύ γαλλικής διαπραγματευτικής ομάδας» στις Βρυξέλλες ίσως δημιουργήσει προβλήματα, όπως φαίνεται να πιστεύει η βρετανική κυβέρνηση. Σημειώνεται δε ότι το «μοντέλο του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου» που έχει προταθεί από ορισμένους, «δεν είναι καλό».

Κατά τα υπόλοιπα τμήματα μίας εμπορικής συμφωνίας, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι τα περί του κατασκευαστικού τομέα είναι «αρκετά απλά», καθώς και ότι οι Ευρωπαίοι θα πάρουν «μία καλή συμφωνία επί της ασφάλειας» - προφανώς μία αναφορά στη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και στην κοινή αξιοποίηση πληροφοριών ασφαλείας.

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου υποβάθμισε τη σημασία των σημειώσεων. «Δεν πρόκειται για κυβερνητικό έγγραφο και δεν αντανακλά κυβερνητικές απόψεις, είπε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι το άτομο που κρατούσε τις σημειώσεις «δεν είναι κυβερνητική υπάλληλος ή ειδική σύμβουλος».

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο