Κλείσιμο

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Χαλέπι ζητά η Γαλλία

Έκτακτη και άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την κατάσταση στο Χαλέπι στης Συρίας ζητά η Γαλλία, μία ημέρα αφότου οι καθεστωτικές δυνάμεις εκτόπισαν τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες από τις περιοχές που ήλεγχαν στο βόρειο τμήμα της πόλης.

Σε ανακοίνωσή του, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό επισημαίνει πως χρειάζεται «περισσότερο παρά ποτέ» να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και να επιτραπεί απρόσκοπτα η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό.

Σύμφωνα με ανταποκριτές διεθνών μέσων ενημέρωσης, η κατάσταση στις ανταρτοκρατούμενες ανατολικές συνοικίες του Χαλεπίου είναι δραματική, με τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα για τις ανάγκες των περίπου 250.000 αμάχων που παραμένουν παγιδευμένοι εκεί.

Το Χαλπέι είναι το μεγαλύτερο «έπαθλο» στον πενταετή εμφύλιο της Συρίας, καθώς εάν οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Άσαντ κατορθώσουν να εκδιώξουν τους αντάρτες από το τελευταίο μεγάλο αστικό κέντρο όπου έχουν σημαντική παρουσία.

Η επέλαση των καθεστωτικών στρατευμάτων στις βόρειες συνοικίες έχει υποχρεώσει περίπου 30.000 άμαχους να αναζητήσουν καταφύγιο στις ζώνες που ελέγχονται από την κυβέρνηση ή ακόμα και στις γειτονιές που ελέγχουν κούρδοι αντάρτες, στο βορειότερο άκρο του Χαλεπίου.

Οι αντικαθεστωτικοί κατηγορούν τους Κούρδους ότι ενώ τυπικά δηλώνουν ουδέτεροι έχουν συνεργαστεί με τις καθεστωτικές δυνάμεις προκειμένου να καταλάβουν κι άλλα εδάφη.
Πηγή: skai.gr