Κλείσιμο

Έτοιμη να παραιτηθεί η πρόεδρος της Νοτίου Κορέας μετά από τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο

Την πρόθεσή της ακόμα και να παραιτηθεί ανακοίνωσε η πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Παρκ Γκέουν-Χίε, εν μέσω του τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς που ταλανίζει την κυβέρνησή της επί δύο μήνες.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, η κ. Παρκ ανακοίνωσε ότι εξουσιοδοτεί τη Βουλή να λάβει όλες τις αποφάσεις για το πολιτικό μέλλον της, ακόμα και μείωση της θητείας της στον προεδρικό θώκο.

Η κ. Παρκ αποσαφήνισε ότι είναι διατεθειμένη να παραιτηθεί «μόλις οι βουλευτές εκπονήσουν τα μέτρα που χρειάζονται για τη μετάβαση της εξουσίας» ώστε να «ελαχιστοποιηθεί» το κενό και το χάος στη διακυβέρνηση».

Η Βουλή ήδη ετοίμαζε πρόταση αποπομπής της προέδρου, ενώ το ποσοστό αποδοχής της είχε πέσει στο 4%, το χαμηλότερο στην ιστορία της νοτιοκορεατικής προεδρίας.

Το σκάνδαλο στη Νότια Κορέα ξέσπασε όταν οι εισαγγελικές Αρχές κατηγόρησαν παιδική φίλη της προέδρου Παρκ ότι είχε πρόσβαση σε κυβερνητικά έγγραφα και ασκούσε κρυφά μεγάλη επιρροή στην κυβερνητική πολιτική, μολονότι δεν κατείχε κανένα επίσημο αξίωμα.

Η φίλη της προέδρου έχει συλληφθεί ενώ οι εισαγγελικές Αρχές έχουν ζητήσει να μιλήσουν και με την ίδια την κ. Παρκ, κάλεσμα που οι συνήγοροί της έχουν απορρίψει.

Το σκάνδαλο έχει προκαλέσει σειρά μαζικών διαδηλώσεων υπέρ της παραίτησης της κ. Παρκ αλλά και αιχμηρές αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης. Η πρόεδρος επιχείρησε αρχικά να διαχειριστεί την κρίση με ανασχηματισμό, όμως δεν κατάφερε να κατευνάσει τη λαϊκή οργή.
Πηγή: skai.gr