Στους 62 οι νεκροί από τις συγκρούσεις στην Ουγκάντα

Τουλάχιστον 62 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις ανάμεσα σε στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουγκάντας και τη φρουρά ενός φύλαρχου, σύμφωνα με τις αρχές. Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 55 νεκρούς.

Οι μάχες ξέσπασαν το Σάββατο στην πόλη Κασέσε, όπου οι δρόμοι ήταν άδειοι χθες, και τερματίστηκαν όταν η αστυνομία κατέλαβε εξ εφόδου το παλάτι του «βασιλιά» Τσαρλς Ουέσλι Μουμπέρε, μονάρχη του βασιλείου Ρουενζουρούρου.

Ο αριθμός των αστυνομικών που έχει επιβεβαιωθεί πως είναι νεκροί είναι 16, εκ των οποίων οι δύο υπέκυψαν στα τραύματά τους στο νοσοκομείο, σύμφωνα με την αστυνομία της Ουγκάντας. Οι βασιλικοί φρουροί που σκοτώθηκαν είναι 46 ενώ άλλοι 139 συνελήφθησαν.

Η αστυνομία δέχθηκε το Σάββατο επίθεση από τους φρουρούς, τους οποίους κατηγορεί ότι είχαν ενταχθεί σε μια ένοπλη οργάνωση που επιδιώκει τη δημιουργία της «δημοκρατίας του Γίιρα», σε μια περιοχή στα σύνορα της δυτικής Ουγκάντας και του Βόρειου Κίβου, μιας επαρχίας της ΛΔ του Κονγκό.

Η παραστρατιωτική οργάνωση αυτή εξαπολύει από το 2014 σποραδικές επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης αλλά και αμάχων.

Ο πρόεδρος της Ουγκάντας Γιοουέρι Μουσέβενι τηλεφώνησε σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Κυριακής στον βασιλιά Μουμπέρε για να του ζητήσει να διαλυθούν οι φρουροί του, δίνοντάς του προθεσμία δύο ωρών. Εν συνεχεία έγινε έφοδος στο παλάτι για τη σύλληψη τους.

Πηγή: skai.gr