Κλείσιμο

Η επόμενη ημέρα για την πολιτική ζωή της Γαλλίας μετά την εκλογή Φιγιόν

Η δεξιά επέλεξε με τον πλέον «καθαρό» από άποψη προβαδίσματος και συμμετοχής τρόπο, τον εκπρόσωπό της για τις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου, αλλά σε τι κατάσταση είναι σήμερα η πολιτική ζωή της Γαλλίας; Είναι ο Φιγιόν ο άνθρωπος που θα «μπλοκάρει» την είσοδο στα ανάκτορα των Ιλισίων στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν; Θα μπορέσει τελικώς ο σοσιαλιστικός χώρος να διατηρήσει μία κάποια συνοχή και να μην διαλυθεί σε εξ’ ων συνετέθη; Υπάρχει πολιτικό αύριο για την πιο πολιτικοποιημένη χώρα της Ευρώπης;

Λίγες μόνο ώρες μετά την εντυπωσιακή από άποψη συμμετοχής αλλά και διαφορά εκλογή του Φρανσουά Φιγιόν για την εκπροσώπηση της γαλλικής δεξιάς στις εκλογές του ερχόμενου Μαίου, υπάρχουν διάφορα σενάρια αλλά και «μέτωπα» ανοιχτά αναφορικά με την πολιτική ζωή της χώρας.

Οι πρώτες επίσημες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα του Φιγιόν και για την γαλλική Προεδρία ακόμη κι αν κάτι τέτοιο χαρακτηρίζεται πολύ πρώιμο από έμπειρους πολιτικούς αναλυτές.

Συγκεκριμένα δημοσκόπηση για λογαριασμό της δημόσιας Γαλλικής Τηλεόρασης την οποία εκπόνησε η εταιρεία Odoxa δείχνει τον δεξιό υποψήφιο να προηγείται στην πρόθεση με 32% έναντι 22% της Μαρίν Λεπέν, 13% του Εμανουέλ Μακρόν, 12% του Ζαν Λουκ Μελανσον και μόλις 8% του Φρανοσυά Ολάντ για τον πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση στον 2ο γύρο ο Φρανσουά Φιγιόν αναμένεται να «σαρώσει» την επικεφαλή του εθνικού Μετώπου με ποσοστά που θα φτάσουν το 71%.




Τι συμβαίνει όμως με την αριστερά;

Η πλειοψηφία των γαλλικών μέσων σημειώνει πως ο χώρος της αριστεράς είναι χωρίς αμφιβολία «μπερδεμένος» και κυρίως δείχνει «ανήμπορος» αυτή τη στιγμή να δείξει ένα πρόσωπο «σοβαρότητας» προς τους Γάλλους πολίτες. Υπάρχουν βασικά ερωτηματικά στα οποία η αριστερά οφείλει απαντήσεις. Κάποια από αυτά; «Θα είναι ξανά υποψήφιος ο Φρανσουά Ολάντ;», «Θα κάνει το βήμα ο Μανουέλ Βάλς;», «Ο Ζαν Λουκ Μελανσόν θα θα λάβει τελικώς το χρίσμα από τους σοσιαλιστές;». τα συγκεκριμένα ερωτηματικά φαίνεται να καταβαραθρώνουν τον χώρο στη συνείδηση των γάλλων πολιτών οι οποίοι φαίνεται πως εκλαμβάνουν σαν απτή απόδειξη αδυναμίας το γεγονός πως ο χώρος δεν ξεκαθαρίζει βασικά και δομικά του ζητήματα (σ.σ σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Le Monde).

Θα συνεχίσει ο Φιγιόν να ενισχύει τη δυναμική του;

Πέρα από την αριστερά ένα ακόμη ζήτημα που φαίνεται να απασχολεί την κοινή γνώμη είναι και το εάν θα μπορέσει ο νεοεκλεγείς επικεφαλής της Δεξιάς, να διατηρήσει τη δυναμική που του δίνει το χρίσμα και η πάνω από 3 εκατ. ψήφοι στήριξης. Η Figaro σε σημερινό της δημοσίευμα σημειώνει πως αυτό ίσως να είναι και η μεγαλύτερη από τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας. Η εφημερίδα σε άρθρο – ανάλυσή της σημειώνει πως είναι βέβαιο πως τόσο το εθνικό Μέτωπο όσο και η αριστερά ανεξάρτητα από τον υποψήφιο που θα επιλεγεί για να την εκπροσωπήσει θα βάλλουν κατά της ρητορικής Φιγιόν, ο καθένας από τη δική του οπτική. Η εφημερίδα μάλιστα σημειώνει πως η δυναμική που έχει συγκεντρώσει νωρίς ο Φρανσουά Φιγιόν ενδεχομένως να κλυδωνιστεί καθώς σήμερα φαντάζει πολύ «δυνατός για να μείνει αλώβητος». Η Le Monde σημειώνει σε κεντρικό άρθρο γνώμης πως ο Φρανσουά Φιγιόν τελεί υπό κρίση τους επόμενους μήνες από ολόκληρο το εκλογικό σώμα της Γαλλίας και όχι μόνο της Δεξιάς, καθώς «η αριστερά έχει παγιωθεί ως αδύναμος κρίκος στη γαλλική συνείδηση και ο ίδιος θα πρέπει να συσπειρώσει τον γαλλικό λαό απέναντι στη Λε Πεν στον 2ο γύρο των Προεδρικών εκλογών».

Μπορεί το Εθνικό Μέτωπο να κερδίσει τις γαλλικές εκλογές;

Το σύνολο των αναλυτών συμφωνούν πως με τις παρούσες συνθήκες με την οικονομία και την τρομοκρατία να έχουν επιφέρει σημαντικά πλήγματα στη «γαλλική υπερηφάνεια και τον φόβο να έχει «φυτευτεί» για τα καλά» το Εθνικό Μέτωπο έχει ρεύμα. Το Brexit και η εκλογή Τραμπ στο εξωτερικό έχουν επίσης περάσει και στην Γαλλία το μήνυμα πως οι ανατροπές είναι υπαρκτό σενάριο και δεν αρκεί να μην θέλεις να γίνει κάτι αλλά να πολεμήσεις για να το αποτρέψεις. Επάνω στη συγκεκριμένη μάλιστα αρχή η πλειονότητα των δημοσκόπων συμφωνεί πως οι Προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου θα είναι από τις μαζικότερες της σύγχρονης γαλλικής ιστορίας. Συμφωνούν επίσης πως οι ψηφοφόροι του εθνικού Μετώπου εμφανίζουν μία αξιοσημείωτη «ενότητα» και δύσκολα το δημοκοπικό 28% θα πέσει κάτω από το 25% το οποίο στην παρούσα κατάσταση εξασφαλίζει «πρόκριση» σε έναν δεύτερο γύρο που μόνο ο «πατήρ Λεπέν» είχε καταφέρει το 2002…
Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης