Στην τελική προεκλογική ευθεία η Γαλλία μετά τη νίκη Φιγιόν, ενώ η αριστερά ψάχνεται

Στην κρίσιμη προεκλογική ευθεία μπαίνει πλέον η Γαλλία, μετά τη νίκη του Φρανσουά Φιγιόν του προκριματικού γύρου για το χρίσμα των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικάνων και ενώ η κεντροαριστερά βρίσκεται ακόμα σε αναζήτηση υποψηφίου.

Ο κ. Φιγιόν επικράτησε εύκολα του αντιπάλου του Αλέν Ζιπέ με ποσοστό άνω του 66% και πλέον φαντάζει το αδιαμφισβήτητο φαβορί για τη νίκη στις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης.

Ο 62χρονος Φιγιόν, που υπηρέτησε ως πρωθυπουργός υπό τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, κέρδισε το κεντροδεξιό χρίσμα με την υπόσχεση βαθιών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και το Δημόσιο.

Μεταξύ άλλων, έχει υποσχεθεί πως θα διευρύνει την εργάσιμη εβδομάδα από τις 35 ώρες που είναι σήμερα, θα περικόψει τις δημόσιες δαπάνες, θα μειώσει τους εταιρικούς φόρους, θα απομακρύνει εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους και θα απελευθερώσει την αγορά εργασίας.

Όλες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν
ότι ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος θα αναμετρηθεί με την αρχηγό του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν στο δεύτερο και καθοριστικό γύρο των προεδρικών εκλογών, τον Μάιο.

Τυχόν νίκη Λεπέν πάντως θα μπορούσε να προκαλέσει βαθιές ανατροπές στην Ευρώπη, καθώς η ακροδεξιά υποψήφια προτίθεται να διοργανώσει δημοψήφισμα για έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ακολουθήσει σκληρή αντι-μεταναστευτική πολιτική.

Μεγάλο ερώτημα οι Σοσιαλιστές

Αντίθετα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσει, οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές αναμένεται να καταλάβουν την τρίτη θέση στις προεδρικές κάλπες κι έτσι θα αποκλειστούν στον πρώτο γύρο, που θα γίνει τον Απρίλιο.

Οι Σοσιαλιστές, και ο ευρύτερος χώρος της κεντροαριστεράς έχουν αποδυναμωθεί από την προεδρία του βαθιά αντιδημοφιλούς Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δεν έχει ακόμα ανακοινώσει εάν προτίθεται να διεκδικήσει το δεύτερη θητεία στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Η αβεβαιότητα στο στρατόπεδο των Σοσιαλιστών έχει αυξηθεί από τη στάση του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, ο οποίος την Κυριακή άφησε εκ νέου να εννοηθεί ότι προτίθεται να διεκδικήσει το χρίσμα του κόμματος σε βάρος του κ. Ολάντ.

«Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή και ιστορική στιγμή για τη χώρα μας. Όλοι πρέπει να το γνωρίζουμε αυτό», δήλωσε ο κ. Βαλς στην κυριακάτικη εφημερίδα Journal du Dimanche. Όταν ρωτήθηκε εάν ασκεί πίεση στον κ. Ολάντ, απάντησε: «Ασκώ πίεση σε όλους […] Τα συμφέροντα της χώρας θα επηρεάσουν την απόφασή μου».

Το προεκλογικό πεδίο περιπλέκεται περαιτέρω από την υποψηφιότητα του φιλελεύθερου πρώην υπουργού Οικονομίας της κυβέρνησης Ολάντ, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αναμένεται να τραβήξει ψηφοφόρους τόσο από το χώρο της δεξιάς όσο και από το χώρο της αριστεράς.

Ο κ. Μακρόν ωστόσο δεν υποστηρίζεται από κάποιο παραδοσιακό κόμμα.
Πηγή: skai.gr