Κλείσιμο

Υπό την καθοδήγηση του ISIS δρούσαν οι πέντε που ετοίμαζαν επίθεση στη Γαλλία

Υπό την καθοδήγηση πρακτόρων του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται στην περιοχή της Συρίας και του Ιράκ δρούσαν πέντε άτομα που συνελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες στη Γαλλία, με την υποψία ότι σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή του Παρισιού την 1η Δεκεμβρίου.

Όπως δήλωσε ο αρμόδιος εισαγγελέας του Παρισιού, Φρανσουά Μολάν, οι συλληφθέντες είχαν λάβει εντολές να συγκεντρώσουν όπλα μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών. «Το επίπεδο της απειλής είναι και παραμένει ιδιαίτερα υψηλό», προειδοποίησε ο κ. Μολάν.

Τέσσερις από τους συλληφθέντες εντοπίστηκαν στην περιοχή του Στρασβούργου. Στα σπίτια δύο εξ αυτών βρέθηκαν κείμενα που καταδεικνύουν «ξεκάθαρα» την πίστη τους στο ISIS και ηρωοποιούν τον «μαρτυρικό θάνατο», δήλωσε ο εισαγγελέας.

Ο πέμπτος συλληφθείς κατοικούσε στη Μασσαλία, χωρίς να είναι γνωστό έως τώρα εάν συνδέεται επιχειρησιακά με την ομάδα του Στρασβούργου.

Οι γαλλικές Αρχές εκτιμούν ότι ανάμεσα στους στόχους που εξέταζαν οι ύποπτοι βρίσκονται η Ντίζνεϊλαντ, η περίφημη Λεωφόρος των Ηλυσίων και η έδρα της εσωτερικής μυστικής υπηρεσίας DGSI.

Η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εδώ και ένα χρόνο, από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του ISIS στο Παρίσι τον περσινό Νοέμβριο, που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους.

Περισσότεροι από 230 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε τρομοκρατικές επιθέσεις στο γαλλικό έδαφος από τον Ιανουάριο του 2015, αρχής γενομένης από το ένοπλο χτύπημα στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo.
Πηγή: skai.gr