Νέα ειρηνευτική συμφωνία για το τέλος του εμφυλίου στην Κολομβία

Νέα ειρηνευτική συμφωνία με τους αντάρτες της FARC θα υπογράψει την Πέμπτη η κυβέρνηση της Κολομβίας μετά την αποτυχημένη προσπάθεια η οποία απορρίφθηκε μέσω δημοψηφίσματος τον περασμένο μήνα. Η νέα αναθεωρημένη συμφωνία δεν θα τεθεί σε δημοψήφισμα αλλά θα υποβληθεί στο Κογκρέσο για έγκριση.

Οι ομάδες της αντιπολίτευσης εξακολουθούν να λένε ότι η συμφωνία δεν τιμωρεί τους αντάρτες για τις παραβιάσεις που έχουν διαπράξει σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η συμφωνία στοχεύει στο να τερματίσει τον -μεγαλύτερο των 50 χρόνων- εμφύλιο πόλεμο, στον οποίο έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 220.000 άνθρωποι.

Ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς το έθνος την Τρίτη δήλωσε: «Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να κλείσουμε αυτό το οδυνηρό κεφάλαιο της ιστορίας μας που έχει αφήσει πίσω πολλούς πενθούντες και έχει επηρεάσει εκατομμύρια Κολομβιανών εδώ και μισό αιώνα». 

Η αρχική συμφωνία υπεγράφη πριν από δύο μήνες σε μια συναισθηματική τελετή αλλά απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα που έγινε στις 2 Οκτωβρίου.

Οι αντίπαλοι της κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρώην Πρόεδρο Αλβάρο Ουρίμπε δήλωσε ότι η συμφωνία δεν τιμωρεί τους επαναστάτες αλλά μάλιστα τους ευνοεί.

Η FARC και οι διαπραγματευτές της κυβέρνησης εργάστηκαν σκληρά για ώστε να καταλήξουν σε περισσότερες από 50 αλλαγές ώστε να την κάνουν περισσότερο αποδεκτή στους συντηρητικούς Κολομβιανούςπου περιφρονούν την FARC.

Παρά τις αλλαγές ο Ουρίμπε και οι άλλοι σκεπτικιστές συνεχίζουν να ισχυρίζονται ότι οι αλλαγές που έγιναν ήταν επιφανειακές.
Πηγή: skai.gr