Κλείσιμο

Δε θα καταθέσει προς υπεράσπισή του ο δολοφόνος της Τζο Κοξ

Ο 53χρονος Τόμς Μέιρ που δικάζεται στο Λονδίνο για τη δολοφονία της βουλευτή των Εργατικών Τζο Κοξ δε θα καταθέσει και δε θα παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία και μάρτυρες προς υπεράσπισή του, γνωστοποίησε σήμερα ο συνήγορός του.

Κατά τη σημερινή ολοκλήρωση της παρουσίασης των στοιχείων από την κατηγορούσα αρχή, ο συνήγορος υπεράσπισης απάντησε ερωτηθείς από την έδρα ότι ο κατηγορούμενος δε θα καταθέσει και δε θα παρουσιάσει οποιοδήποτε στοιχείο υπεράσπισής του.

Όταν η έδρα ρώτησε ξανά αν ο κατηγορούμενος κατανοεί πως είναι η τελευταία ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ο συνήγορός του τον κοίταξε και απάντησε καταφατικά.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου απευθυνόμενος τότε προς τους ενόρκους είπε ότι μπορούν να βγάλουν όποιο συμπέρασμα θέλουν από την επιλογή του κατηγορουμένου.

Λίγο νωρίτερα, ο δημόσιος κατήγορος είχε κλείσει την παρουσίαση των αποδεικτικών στοιχείων σε βάρος του Τόμας Μέιρ κάνοντας λόγο για «βαρβαρότητα» κατά τη διάπραξη της δολοφονίας.

Τη Δευτέρα το δικαστήριο άκουσε πως ο κατηγορούμενος είχε επανειλημμένως επισκεφθεί ιστοσελίδες νεοναζιστικού περιεχομένου τους μήνες πριν σκοτώσει την Τζο Κοξ, καθώς και ότι στο σπίτι του βρέθηκε πολύ ναζιστικό υλικό και ένας φάκελος με άρθρα και αναφορές στη βουλευτή.

Ο 53χρονος σκότωσε την 41ός ετών μητέρα δύο παιδιών στο Μπίρστολ της βορειοανατολικής Αγγλίας πυροβολώντας την τρεις φορές και καταφέροντάς της πολλαπλές μαχαιριές. Η δολοφονική επίθεση έγινε λίγο μετά από τη συνάντηση της Τζο Κοξ με ψηφοφόρους της περιφέρειάς της, μία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit, στο οποίο η βουλευτής εναντιωνόταν με θέρμη. Κατά την επίθεση ο δράστης ακούστηκε να φωνάζει «πρώτα η Βρετανία».

Ο Μέιρ αρνείται τις κατηγορίες της δολοφονίας και οπλοκατοχής. Κατά τη σύλληψή του, όπως άκουσε την περασμένη εβδομάδα το δικαστήριο, ισχυρίστηκε ότι είναι «πολιτικός ακτιβιστής».

Η δίκη συνεχίζεται.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο