ΗΠΑ: Ο Τραμπ ακυρώνει τη συμφωνία TPP - Καμία αναφορά στο «τείχος» του Μεξικού

Tα σχέδια για τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του παρουσίασε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, συμπεριλαμβανομένων των προτάσεων σχετικά με τη μετανάστευση, τις εμπορικές συμφωνίες και την αμυντική πολιτική.

Ο Τραμπ υποσχέθηκε να αποχωρήσει «από την πρώτη ημέρα» από τις διαπραγματεύσεις από τη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης Ειρηνικού (TPP), μια φιλόδοξη συμφωνία διεθνούς εμπορίου, να ακυρώσει μια σειρά από περιβαλλοντικούς περιορισμούς που είχαν τεθεί σε εφαρμογή από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ θα ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας να ερευνήσει τα Ομοσπονδιακά προγράμματα άδειας εργασίας από ξένους υπηκόους και να επιβάλλει νέες απαγορεύσεις σε κυβερνητικούς αξιωματούχους να κάνουν «λόμπινγκ» για διάφορα θέματα.

Αλλά ο Τραμπ αποσιώπησε τις μεγαλύτερες προεκλογικές υποσχέσεις του - συμπεριλαμβανομένων των υποσχέσεων για να χτίσει ένα τείχος κατά μήκος των συνόρων του Μεξικού, τη συγκρότηση ομάδας η οποία θα προχωρούσε στην «ταχεία απέλαση» μεταναστών, την απαγόρευση εισόδους σε αμερικανικό έδαφος στους Μουσουλμάνους, την κατάργηση του συστήματος υγείας Obamacare και τις δαπάνες ύψους 1 τρισεκ. δολαρίων για υποδομές.

«Είτε πρόκειται για την παραγωγή χάλυβα, την κατασκευή αυτοκινήτων, ή τη θεραπεία ασθενειών, θέλω η επόμενη γενιά της παραγωγής και της καινοτομίας να συμβεί εδώ, στη μεγάλη μας πατρίδα: την Αμερική – θέλω δημιουργία πλούτου και θέσεων εργασίας για τους Αμερικανούς εργαζομένους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο νέος πρόεδρος στο διάρκειας δυόμιση λεπτών βίντεο.

«Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, έχω ζητήσει από την ομάδα μου να αναπτύξει μια λίστα των εκτελεστικών δράσεων που μπορούμε να αναλάβουμε από την πρώτη ημέρα για να αποκαταστήσουμε τους νόμους μας και να φέρουμε πίσω (στη χώρα) τις δουλειές μας» επισήμανε ο νέος αμερικανός πρόεδρος.

Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας