Ιαπωνία: Σεισμός 6,9R στην Φουκουσίμα - Προειδοποίηση για τσουνάμι 3 μέτρων (live)

Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 6,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, στις 05.59 το πρωί της Τρίτης τοπική ώρα (22.59 ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS).

Ο σεισμός, ακολουθούμενος από τέσσερις μετασεισμούς μεγέθους μεταξύ 4,9 έως 5,4 ρίχτερ, έγινε αισθητός και στο Τόκιο, ενώ η πρώτη εκτίμηση τοποθετούσε τον σεισμό στο μέγεθος των 7,3 βαθμών.

Το κέντρο παρακολούθησης τσουνάμι του Ειρηνικού, εξέδωσε άμεσα προειδοποίηση για τσουνάμι σε ακτίνα 300 χιλιομέτρων από το επίκεντρο της δόνησης.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 61 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Νάμιε, και 117 χιλιόμετρα από τη Φουκουσίμα, τόπο της μεγάλης πυρηνικής καταστροφής που προκλήθηκε από τσουνάμι το 2011. Tο εστιακό βάθος εκτιμάται στα 10 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με την εταιρεία Tepco, νωρίτερα και εξαιτίας του σεισμού, διεκόπη προσωρινά η λειτουργία του συστήματος ψύξης των πυρηνικών αντιδραστήρων, ωστόσο, δεν είναι σε θέση να αποσαφηνίσει τον λόγο για τον οποίο συνέβη κάτι τέτοιο.

Όπως μεταδίδουν τα ιαπωνικά μέσα, από λεπτό, σε λεπτό, το τσουνάμι αναμένεται να πλήξει τις ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, ενώ η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί ότι τσουνάμι ύψους 1 έως 3 μέτρων θα χτυπήσει άμεσα τις ανατολικές ακτές. 

Η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία καλεί μάλιστα τους κατοίκους της Φουκουσίμα να εκκενώσουν τις εστίες τους και να καταφύγουν σε υψηλότερο έδαφος και ειδικά αν βρίσκονται σε παραθαλάσσια ή παραποτάμια περιοχή, ενώ αναφέρει ότι τα τελευταία λεπτά, κύματα ύψους 90 εκατοστών πλησιάζουν το λιμάνι της Σόμα .

Παράλληλα, προειδοποιεί, ότι αλλεπάλληλα κύματα αναμένεται να πλήξουν τις ανατολικές ακτές, ενώ και η ιαπωνική κρατική τηλεόραση μεταδίδει ανάλογο μήνυμα.

Η ιαπωνική τηλεόραση κάνει πλέον αναφορά για μικροτραυματισμούς κατοίκων, χωρίς ωστόσο να έχουν αναφερθεί θύματα ή υλικές ζημιές.

Πηγή: skai.gr