Ο Φιγιόν πήρε κεφάλι στους γάλλους Ρεπουμπλικάνους λίγες ώρες πριν τον προκριματικό

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν συνεχίζει να κερδίζει έδαφος έναντι των αντιπάλων του για το προεδρικό χρίσμα των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικάνων, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε ενόψει των προκριματικών εκλογών της Κυριακής.

Ο κ. Φιγιόν πήρε το προβάδισμα με 30% στην πρόθεση ψήφου για πρώτη φορά σε μεγάλης κλίμακας δημοσκόπηση. Η έρευνα έγινε από την εταιρεία η Ipsos για λογαριασμό της εφημερίδας Le Monde, και δημοσιεύτηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Οι κυριότεροι αντίπαλοί του, Αλέν Ζιπέ και Νικολά Σαρκοζί, εμφανίζονται αμφότεροι να συγκεντρώνουν το 29%.

Έτσι, οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι φαίνεται να δίνουν μάχη στήθος με στήθος με το προβάδισμα του κ. Φιγιόν να βρίσκεται εντός του περιθωρίου σφάλματος της δημοσκόπησης.

Στη δημοσκόπηση απάντησαν 9.574 άνθρωποι χθες Παρασκευή, εκ των οποίων οι 807 είχαν σαφή πρόθεση να ψηφίσουν στον αυριανό πρώτο γύρο των προκριματικών.

Ο κ. Ζιπέ, επίσης πρώην πρωθυπουργός και νυν δήμαρχος του Μπορντό, ήταν αρχικά το φαβορί για το χρίσμα, όμως τις τελευταίες εβδομάδες βλέπει το αρχικό του προβάδισμα να χάνεται καθώς ο κ. Φιγιόν κερδίζει έδαφος.

Η πόλωση στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και τα χαμηλά ποσοστά της δημοτικότητας του προέδρου Ολάντ,τα χαμηλότερα ποσοστά αποδοχής προέδρου που έχουν καταγραφεί μεταπολεμικά, υποδηλώνουν ότι όποιος κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων θα έχει μεγάλη πιθανότητα να είναι ο επόμενος πρόεδρος, και θα κληθεί να επικρατήσει έναντι της ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου.

Ο δεύτερος γύρος των προκριματικών των Ρεπουμπλικάνων θα πραγματοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου, ενώ οι σοσιαλιστές αναμένεται να εκλέξουν τον δικό τους υποψήφιο τον Ιανουάριο.

Οι δύο γύροι των προεδρικών εκλογών είναι προγραμματισμένοι για τις 23 Απριλίου και τις 7 Μαΐου.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters