Βρετανία: Συνεχίζεται η δίκη του δολοφόνου της Τζο Κοξ

Ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της βουλευτού των Βρετανών Εργατικών Τζο Κοξ, Τόμας Μέαρ, είχε στην κατοχή του μία τσάντα γεμάτη με σφαίρες κατά τη στιγμή της σύλληψής του, όπως κατατέθηκε στην εν εξελίξει δίκη του.

Ο αστυνομικός που τον συνέλαβε είπε στους δικαστές και τους ενόρκους ότι ο 53χρονος σήκωσε τα χέρια και είπε «εγώ είμαι» όταν τον προσέγγισαν οι αστυνομικοί σηκώνοντας τα χέρια του στον αέρα.

Σφαίρες βρέθηκαν στην τσάντα που κρατούσε και στην τσέπη του παντελονιού του, ενώ έφερε και ένα πυροβόλο όπλο. Η τσάντα είχε λερωθεί με ακόμα υγρό αίμα, όπως σημειώθηκε.

Η 41 ετών Τζο Κοξ δολοφονήθηκε στην εκλογική της περιφέρεια μία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα για το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ, εν μέσω ενός ιδιαίτερα πολωμένου πολιτικού κλίματος. Η ίδια ήταν ένθερμη υποστηρίκτρια της παραμονής στην ΕΕ.

Όπως κατατέθηκε στο δικαστήριο, δέχθηκε 15 μαχαιριές και τρεις σφαίρες από τον Τόμας Μέαρ, ο οποίος όταν συνελήφθη είπε στην αστυνομία ότι είναι «πολιτικός ακτιβιστής».

Ο δράστης αρνείται τις κατηγορίες της δολοφονίας, της πρόκλησης σοβαρής σωματικής βλάβης με πρόθεση, της κατοχής πυροβόλου όπλου και στιλέτου. Η δίκη θα διαρκέσει επί τρεις εβδομάδες.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο