Στα «καμπανάκια» Ομπάμα για το χρέος & τον εθνικισμό εστιάζει ο διεθνής Τύπος

Στην έμμεση έκκληση του αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την εκτίμησή του πως η ελληνική οικονομία δεν είναι βιώσιμη ως έχει, εστιάζει μετά την ομιλία του στην Αθήνα, ο γερμανικός τύπος.

Η στάση αυτή του απερχόμενου προέδρου, σε συνδυασμό με την δέσμευσή του για υποστήριξη της Ελλάδας από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι τα σημεία τα οποία υπογραμμίζει το πρακτορείο Reuters, τονίζοντας ωστόσο πως ο Ομπάμα έθεσε ως προϋπόθεση για τις εγγυήσεις του, την εξακολούθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα.

Στο μήνυμα του Ομπάμα εναντίον του εθνικισμού, ο οπόιος «βρίσκεται σε άνοδο παγκοσμίω»ς και στην στάση του για την ελληνική οικονομία επικεντρώνει το ενδιαφέρον του και ο σημερινός βέλγικος.

«Θα πρέπει να προφυλαχθούμε απέναντι σε έναν ωμό εθνικισμό» τιτλοφορείται κεντρικό δημοσίευμα στην εφημερίδα L’ Echo, που σημειώνει ότι ο Ομπάμα «αναγκάστηκε να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την εκλογή Tράμπ», την οποία αποδίδει στο θυμό και την απογοήτευση των Αμερικάνων, κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου για την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη.

Αντίστοιχης στάσης δημοσίευμα, συναντά κανείς και στη διαδικτυακή πύλη EurActiv, με τίτλο «Ο Ομπάμα προσφέρει αλληλεγγύη στην Ελλάδα για το χρέος, ενώ η αστυνομία συγκρούεται με διαδηλωτές». Ασχολίαστο, τέλος, δεν μένει ούτε το ζήτημα του προσφυγικού για το οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε αλληλέγγυος, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι δυνατόν για την Ελλάδα να σηκώσει αυτό το βάρος μόνη της.
Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας