Τραμπ: Αν ήθελα να κερδίσω τη «λαϊκή ψήφο» θα κέρδιζα με μεγαλύτερη διαφορά

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε την Τρίτη ότι θα είχε διεξαγάγει διαφορετικά την προεκλογική εκστρατεία του αν προσπαθούσε να κερδίσει τη «λαϊκή ψήφο», υπερασπιζόμενος το σύστημα των εκλεκτόρων μια εβδομάδα μετά την εκλογή του ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Σημειώνεται ο 70χρονος Τραμπ κέρδισε μεν τις προεδρικές εκλογές, ωστόσο η Χίλαρι Κλίντον έχει περισσότερες ψήφους, και με εκλογικό σύστημα βάσει ψήφων θα γινόταν αυτή η 45η πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Αν οι εκλογές πραγματοποιούνταν με βάση τη συνολική λαϊκή ψήφο θα είχα διεξαγάγει προεκλογική εκστρατεία στη Νέα Υόρκη, τη Φλόριδα και την Καλιφόρνια και θα κέρδιζα ακόμη πιο εύκολα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο νεοεκλεγείς πρόεδρος την Τρίτη το πρωί στο λογαριασμό του στο Twitter.. «To Kολέγιο των Εκλεκτόρων είναι πραγματικά ιδιοφυής ιδέα, καθώς φέρνει όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένων και των μικρότερων, ‘’στο παιχνίδι’’. Η προεκλογική εκστρατεία είναι πολύ διαφορετική!» υποστήριξε.

Μπορεί ο Τραμπ να κέρδισε το Εκλεκτορικό Κολέγιο, εντούτοις η Κλίντον θα κερδίσει πιθανότατα τη λαϊκή ψήφο. Αν και σε ορισμένες πολιτείες η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, η Κλίντον τη Δευτέρα το βράδυ προηγούνταν του νεοεκλεγέντος πρόεδρου με 671.246 ψήφους συνολικά, σύμφωνα με το Associated Press.

Πάντως η γνώμη του Τραμπ για το Εκλεκτορικό Κολέγιο έχει αλλάξει. Όταν ο τότε Δημοκρατικός προεδρικός υποψήφιος Μιτ Ρόμνι έχασε τις εκλογές το 2012, ο Τραμπ επέκρινε το Κολέγιο, αποκαλώντας το μια «καταστροφή για τη δημοκρατία». Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του την Κυριακή, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ρωτήθηκε αν εξακολουθεί να πιστεύει ότι το πολιτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του Κολεγίου των Εκλεκτόρων, ήταν «στημένο» όπως ο ίδιος συχνά υποστήριξε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

«Δεν πρόκειται να αλλάξω γνώμη, μόνο και μόνο επειδή κέρδισα», δήλωσε ο Τραμπ, προσθέτοντας όμως πως: «αλλά θα προτιμούσα να δείτε πού πήγαν οι απλές ψήφοι… Ξέρετε, μπορείς να πάρεις 100 εκατομμύρια ψήφους και κάποιος άλλος παίρνει άλλες 90 εκατομμύρια ψήφους και κερδίζεις. Υπάρχει ένας λόγος που γίνεται αυτό (Κολέγιο των Εκλεκτόρων), επειδή φέρνει όλα τα κράτη στο παιχνίδι - και υπάρχει κάτι πολύ καλό σε αυτό. Αλλά αυτό είναι ένα διαφορετικό σύστημα. Αλλά το σέβομαι. Πραγματικά σέβομαι το σύστημα».

Πηγή: skai.gr