Κατηγορίες για χρηματισμό $2 εκ σε βάρος του ρώσου υπουργού Οικονομίας

Κατηγορίες για χρηματισμό ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων απήγγειλαν οι ρωσικές εισαγγελικές Αρχές σε βάρος του υπουργού Οικονομίας της χώρας, Αλεξέι Ουλουκάγιεφ, σε μία υπόθεση που φέρνει στο φως τις σκληρές μάχες εξουσίας στον κλειστό κύκλο του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο κ. Ουλουκάγιεφ κατηγορείται ότι απαίτησε τη μίζα προκειμένου να εγκρίνει την μερική εξαγορά της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Bashneft από την επίσης κρατική ανταγωνίστριά της Rosneft, αγοραπωλησία που προκάλεσε αίσθηση, καθώς αρχικός στόχος ήταν η ιδιωτικοποίηση της Bashneft για να μπουν χρήματα στα δημόσια ταμεία.

Ο 60χρονος Ουλουκάγιεφ, βετεράνος πολιτικός και υπέρμαχος της απελευθέρωσης της ρωσικής οικονομίας, είναι ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος που συλλαμβάνεται στη Ρωσία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Αντιμετωπίζει έως και 15 χρόνια κάθειρξη σε περίπτωση που κριθεί ένοχος.

Η Επιτροπή Ερευνών, η οποία είναι αρμόδια για μεγάλα εγκλήματα στη Ρωσία, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ο κ. Ουλουκάγιεφ συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, ενώ έπαιρνε τα χρήματα.

O υπουργός αρνήθηκε τις κατηγορίες ενώπιον του ανακριτή, όμως τοποθετήθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό.

Η υπόθεση της Bashneft έχει απασχολήσει έντονα την πολιτική ελίτ της Μόσχας από το καλοκαίρι, με δεδομένο ότι σε πρώτη φάση η ρωσική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αναστείλει την ιδιωτικοποίηση. Η υπόθεση αναθερμάνθηκε αφότου ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν είπε πως η διαδικασία θα πρέπει να προχωρήσει.
Πηγή: skai.gr