Γιούνκερ: Σε κίνδυνο οι σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ λόγω της εκλογής του Τραμπ

«Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ΗΠΑ» προειδοποίησε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε μάλιστα, ότι «οι δηλώσεις του νεοεκλεγέντα προέδρου για την εθνική ασφάλεια και το ΝΑΤΟ ενδεχομένως να έχουν "ολέθριες" συνέπειες».

«Η εκλογή του Τραμπ ενέχει τον κίνδυνο να ανατραπούν διηπειρωτικές σχέσεις στα θεμέλια και στη δομή τους» υπογράμμισε, μιλώντας σε φοιτητές.

«Νομίζω ότι θα χάσουμε δύο χρόνια πριν ο κ. Τραμπ μάθει τον κόσμο που δεν γνωρίζει περιοδεύοντάς τον» πρόσθεσε σκωπτικά ο λουξεμβούργιος πολιτικός.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε την ανάγκη σύστασης Ευρωπαϊκού στρατού. «Ο απομονωτισμός του Τραμπ, και οι υποσχέσεις του για περικοπές δαπανών στο ΝΑΤΟ δεν δίνουν άλλη επιλογή στην Ευρώπη από το να ενισχύσει την κοινή της ασφάλεια και την αμυντική της υποδομή» τόνισε.

«Χρειάζεται να διδάξουμε στον Τραμπ τι σημαίνει Ευρώπη και πώς δουλεύει το ευρωπαϊκό σύστημα», σημείωσε ακόμη ο Γιούνκερ, δηλώνοντας πως «οι Αμερικανοί συνήθως δεν ενδιαφέρονται για την Ευρώπη».

Την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ είχαν νωρίτερα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας οι δυο πρόεδροι συμφώνησαν να αποσαφηνίσουν τις θέσεις τους σε σημαντικά θέματα όπως για παράδειγμα το Μεσανατολικό και την Ουκρανία, έκανε γνωστό μια πηγή από το περιβάλλον του Φρανσουά Ολάντ. Η πηγή ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η τηλεφωνική συνδιάλεξη διήρκεσε μεταξύ 7 και 8 λεπτών και πραγματοποιήθηκε σε «καλό κλίμα».

Στην παραδοχή πως η επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ σημαίνει πως η Γερμανία και η Ευρώπη είναι πιθανό να χρειαστεί να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την άμυνά τους προχώρησε από την πλευρά της η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στο μεταξύ, το σεβασμό» του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και την κατανόηση του στις τουρκικές θέσεις, εξέφρασε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ κατά την εγκάρδια επικοινωνία τους το βράδυ της Τετάρτης. Μάλιστα, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η Ιβάνκα Τραμπ δήλωσε και… «οπαδός» του τούρκου προέδρου!
Πηγή: skai.gr