Πρόσκληση Ομπάμα σε Τραμπ για συνάντηση στον Λευκό Οίκο

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μpαράκ Ομπάμα, τηλεφώνησε στον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ για τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη και τον προσκάλεσε στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη για να συζητήσουν τη μετάβαση της εξουσίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Η διασφάλιση μιας ομαλής μετάβασης της εξουσίας είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες που καθόρισε ο πρόεδρος κατά την έναρξη του έτους και μια συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο είναι το επόμενο βήμα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της γραμματείας Τύπου του Λευκού Οίκου.

Ο Ομπάμα, ο οποίος τηλεφώνησε επίσης στην ηττηθείσα υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον θα κάνει μια δήλωση για τα εκλογικά αποτελέσματα αργότερα, σήμερα.

Νωρίτερα η διευθύντρια της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ Κέλιαν Κόνγουεϊ είχε δηλώσει ότι ο απερχόμενος και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είχαν «μια πολύ ζεστή συνομιλία: «Του έδωσε συγχαρητήρια και νομίζω ότι αποφάσισαν να εργαστούν από κοινού», δήλωσε ο Κόνγουεϊ σε συνέντευξή της στην εκπομπή του NBC.

Νετανιάχου: Ο Τραμπ είναι πραγματικός φίλος του Ισραήλ


Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο έδωσε και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτηρίζοντας τον Τραμπ «έναν πραγματικό φίλο του Κράτους του Ισραήλ».

«Αδημονώ να εργαστώ μαζί του υπέρ της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή μας», δήλωσε ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση στην οποία δεν γίνεται καμιά αναφορά στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση ούτε στην επίμαχη δέσμευση του Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ-Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Υπενθυμίζεται πως ο Νετανιάχου είχε επί οκτώ χρόνια τεταμένες σχέσεις με τον νυν προέδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Σε ενίσχυση των διμερών σχέσεων ελπίζει ο Σι Τζιπίνγκ

Και ο Κινέζος πρόεδρος συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογή του ως προέδρου των ΗΠΑ δηλώνοντας ότι ελπίζει να ενισχύσουν τις σινοαμερικανικές σχέσεις επ' ωφελεία των λαών σε όλο τον κόσμο.

Στο μήνυμά του, ο Σι ανέφερε ότι ενώ η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη χώρα του κόσμου και οι ΗΠΑ η μεγαλύτερη ανεπτυγμένη δύναμη, και οι δύο, ως οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, έχουν την ευθύνη του να διατηρήσουν την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα και να ενισχύσουν την παγκόσμια ανάπτυξη και ευημερία».

Η ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμης, υγιούς και σταθερής σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες συμβαδίζει με τα θεμελιώδη συμφέροντα των δύο λαών καθώς και τις ευρύτερες προσδοκίες της παγκόσμιας κοινότητας, δήλωσε ο Σι.



Πηγή: skai.gr