Η Αμερική ψηφίζει και διαλέγει ανάμεσα στην Κλίντον και στον Τραμπ

Στις κάλπες θα προσέλθουν σε λίγες ώρες δεκάδες εκατομμύρια πολίτες στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να ψηφίσουν σε μία από τις πλέον αμφίρροπες προεδρικές αναμετρήσεις των τελευταίων δεκαετιών, που θα αναδείξει στον Λευκό Οίκο είτε την πρώτη γυναίκα πρόεδρο είτε έναν από τους πλέον αντι-συμβατικούς υποψηφίους στην ιστορία.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στη Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον προβάδισμα τριών έως έξι μονάδων σε εθνικό επίπεδο έναντι του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου της Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα αναμένεται κριθεί σε μία μικρή ομάδα πολιτειών, όπου οι δημοσκοπήσεις μπορεί να ανατραπούν και θα καθορίσουν ποιος από τους δύο υποψήφιους θα κόψει πρώτος το νήμα για τις 270 ψήφους στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Φλόριντα, που αναλογεί σε 29 ψήφους Εκλεκτόρων, και τη Βόρεια Καρολίνα, που προσφέρει 15 ψήφους. Κρίσιμα μέτωπα είναι επίσης η Βιρτζίνια, η Πενσιλβάνια και το Οχάιο, που αντιστοιχούν συνολικά σε 61 Εκλέκτορες. Άλλες πολιτείες που μπορεί να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ της κ. Κλίντον ή του κ. Τραμπ, όπως το Μίσιγκαν και η Νεβάδα.

Ήταν ακριβώς σε αυτές τις περιοχές που εστίασαν την προσοχή τους τις τελευταίες 48 ώρες οι δύο εκστρατείες, με τον κ. Τραμπ να πραγματοποιεί προσωπικά πέντε στάσεις την τελευταία ημέρα και την κ. Κλίντον να κινητοποιεί πολιτικούς και διασημότητες για συγκεντρώσεις σε πολλές μεσοδυτικές πολιτείες.

Μάχη μέχρις εσχάτων

Στις τελευταίες προεκλογικές εμφανίσεις τους, Κλίντον και Τραμπ αντήλλαξαν τα τελευταία πυρά σε μία εκστρατεία που χαρακτηρίστηκε από αιχμές, βολές και σκάνδαλα.

Η Δημοκρατική υποψήφια εστίασε στην ιδιοσυγκρασία του αντιπάλου της, χαρακτηρίζοντάς τον ακατάλληλο για τον Λευκό Οίκο.

«Υπάρχει μία ξεκάθαρη επιλογή σε αυτές τις εκλογές. Η επιλογή ανάμεσα στην διαίρεση ή την ενότητα, μία οικονομία που λειτουργεί για όλους, ή μόνο για αυτούς που βρίσκονται στην κορυφή. Ανάμεσα σε μία δυνατή, σταθερή ηγεσία και έναν απρόβλεπτο τύπο που θα μπορούσε να θέσει τα πάντα σε κίνδυνο», είπε ενώπιον 40.000 οπαδών της στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια.

Από την πλευρά του, ο κ. Τραμπ παρουσίασε την ανθυποψήφιά του ως προϊόν ενός διεφθαρμένου συστήματος που πρέπει να ανατραπεί.

«Θέλετε η Αμερική να κυβερνάται από την διεφθαρμένη πολιτική τάξη, ή θέλετε η Αμερική να κυβερνάται ξανά από τον λαό;», ρώτησε τους υποστηρικτές του σε συγκέντρωση στην πολιτεία του Νιού Χαμσάιρ, όπου προσπαθεί να ανατρέψει το Δημοκρατικό προβάδισμα.

Υποσχέθηκε τη μεγαλύτερη φοροαπαλλαγή από την εποχή του Ρόναλντ Ρίγκαν, αλλά και την προστασία των θέσεων εργασίας.

Κρίσιμο μέγεθος οι πρόωρες ψήφοι

Κρίσιμος παράγοντας είναι επίσης οι επιστολικές και οι πρόωρες ψήφοι, καθώς περισσότεροι από 40 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη κάνει την επιλογή τους για τον επόμενο κάτοχο του Οβάλ Γραφείου.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει παρατηρηθεί μεγάλη κινητοποίηση των ισπανόφωνων στο μέτωπο των επιστολικών ψήφων, γεγονός που μπορεί να ωφελήσει την κ. Κλίντον, η οποία που κυριαρχεί στη συγκεκριμένη δημογραφική ομάδα.

Στον αντίποδα, παράγοντας ανησυχίας για τους Δημοκρατικούς είναι ο κίνδυνος αποχής αφροαμερικανών και νέων σε κρίσιμες βιομηχανικές πολιτείες όπως η Πενσιλβάνια και το Οχάιο. Οι εν λόγω ομάδες είναι δώσει τεράστια ώθηση στον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και το 2012.

Ανοίγουν οι κάλπες

Τα εκλογικά κέντρα στις περισσότερες πολιτείες ανοίγουν ανάμεσα στις 13.00 και τις 14.00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, αν και η ώρα κλεισίματος εξαρτάται από τη ζώνη ώρας. Ορισμένες κωμοπόλεις στο Νιού Χαμσάιρ, που παραδοσιακά ανοίγουν πρώτες τα εκλογικά κέντρα τους, έχουν ήδη καταμετρήσει τις ψήφους τους.

Το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό μέσα στη νύχτα, καθώς θα γίνεται η καταμέτρηση στις διάφορες πολιτείες από την Ανατολική έως τη Δυτική Ακτή. Εάν η απόσταση είναι μικρή ο νικητής δεν αποκλείεται να γίνει γνωστός μετά το ξημέρωμα ώρα Ελλάδος.
Πηγή: skai.gr