«Εφικτή» η λύση του Κυπριακού καθώς αρχίζουν οι επαφές στην Ελβετία

Μήνυμα σε ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους να αξιοποιήσουν στο έπακρο την ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού, που σήμερα είναι «εφικτή», έστειλε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν, ανοίγοντας τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στην Ελβετία.

Ο κ. Μπαν τόνισε πως η σημερινή συγκυρία είναι «κρίσιμη» και ζήτησε και από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, τη Βρετανία, την Ελλάδα και την Τουρκία, να υποστηρίξουν την προοπτική συμφωνίας.

Ελπίδα των δύο πλευρών είναι ότι θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία έως το τέλος του έτους, δρομολογώντας δημοψήφισμα στις δύο κοινότητες για την ενοποίηση του νησιού μετά από περισσότερα από 40 χρόνια διχοτόμησης.

Το θετικό αποτέλεσμα δεν είναι σε καμία περίπτωση εγγυημένο, καθώς οι διαβουλεύσεις στη Γενεύη θα εστιάσουν στο εδαφικό ζήτημα, που θεωρείται το μεγαλύτερο «αγκάθι», καθώς ορίζει τις περιοχές που θα διαχειρίζεται η κάθε κοινότητα στο μοντέλο της διζωνικής ομοσπονδίας.

Παρά ταύτα, ο ΟΗΕ έχει επανειλημμένα εκφράσει την αισιοδοξία του για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού στο σημερινό πλαίσιο.
Πηγή: skai.gr