Η Τουρκία «καταθέτει στη Βουλή» πρόταση για επαναφορά της θανατικής ποινής

Πρόταση για επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα καταθέσει στη Βουλή η ισλαμο-συντηρητική κυβέρνηση, ως τιμωρία για τους υπαίτιους του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Αυτό δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναβεβαιώνοντας παράλληλα ότι προτίθεται να επικυρώσει την επαναφορά της εσχάτης των ποινών εάν εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταστήσει σαφές ότι τυχόν νομοθέτηση της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα θέσει τέλος στην προοπτική ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ευρώπη. Η εσχάτη των ποινών καταργήθηκε από την Άγκυρα το 2004, λίγο πριν την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Η κυβέρνησή μας θα θέσει [το θέμα] στη Βουλή και είμαι πεπεισμένος ότι θα περάσει. Όταν έλθει σε εμένα θα το επικυρώσω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν, κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 93 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ.

«Σύντομα, σύντομα, μην ανησυχείτε. Θα γίνει σύντομα, Αλλάχ θέλοντος», προσέθεσε ο τούρκος πρόεδρος, απαντώντας σε συγκεντρωμένα πλήθη που φώναζαν συνθηματικά: «Θέλουμε τη θανατική ποινή».

Στρέφοντας μάλιστα το βλέμμα προς την Ευρώπη, ο κ. Ερντογάν απέρριψε δηκτικά τις προειδοποιήσεις κατά της επαναφοράς της θανατικής ποινής, λέγοντας πως αυτό που έχει σημασία είναι η βούληση του τουρκικού λαού.

«Η Δύση λέει το ένα, η Δύση λέει το άλλο. Συγχωρέστε με, αλλά αυτό που μετράει δεν είναι τι θέλει η Δύση. Αυτό που μετράει είναι τι λέει ο λαός μου».
Πηγή: skai.gr