«Οργή» Βαλς για το βιβλίο του Ολάντ

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δεν κρύβει την δυσφορία και την οργή του σχετικά με τα σχόλια στα οποία προέβη ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ και τα οποία αποκαλύφθηκαν σε ένα βιβλίο που πρόσφατα κυκλοφόρησε, έγραψε την Παρασκευή η εφημερίδα Le Monde.

Κατά τη διάρκεια μιας πτήσης προς το Μπορντό χθες, ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης μίλησε για την «οργή» και το αίσθημα «ντροπής» που νιώθουν οι υποστηρικτές του Γάλλου προέδρουαφότου είδαν το φως της δημοσιότητας οι δηλώσεις του προέδρου, επισήμανε η εφημερίδα.

«Έτσι νιώθω και κάποιος δεν θα έπρεπε να παραμείνει σιωπηλός αλλά πάντα να λέει τα πράγματα με το όνομά τους» είπε ο Βαλς, σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Το βιβλίο προκάλεσε σοκ και δυστυχία μεταξύ των βουλευτών» πρόσθεσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Στο βιβλίο τους με τίτλο «Ένας πρόεδρος δεν πρέπει να τα λέει αυτά» οι δημοσιογράφοι της Le Monde Ζεράρ Νταβέ και Φαμπρίς Λόμ καταγράφουν τις υποτιμητικές δηλώσεις του Φρανσουά Ολάντ για τους δικαστές όπως επίσης αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις του σχετικά με τη μετανάστευση και το Ισλάμ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος πριν καν κυκλοφορήσει το εν λόγω βιβλίο, έβλεπε την δημοτικότητά του να κατακρημνίζεται, βρίσκεται τώρα υπό ασφυκτικές πιέσεις—σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς—από μια μερίδα πρώην υποστηρικτών του προκειμένου να μην θέσει υποψηφιότητα για μία ακόμη θητεία στο προεδρικό θώκο στις εκλογές του Απριλίου και Μαΐου.

Τα σχόλια του Μανουέλ Βαλς, μέχρι πρότινος μεταξύ των ακλόνητων υποστηρικτών του, σηματοδοτούν τον δύσκολο εσωκομματικό αγώνα που θα πρέπει να δώσει ο Ολάντ, γράφει το Ρόιτερς. Άλλωστε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι θα θέσει εκείνος υποψηφιότητα στην περίπτωση που ο Γάλλος πρόεδρος δεν το κάνει.

«Εξαιτίας της νυν πολιτικής κατάστασης, νιώθω ότι έχω μια πραγματική ευθύνη να διασφαλίσω ότι θα βγούμε όσο το δυνατόν δυνατότεροι από αυτήν την επικίνδυνη περίοδο» που διανύουμε, είπε επίσης στη Le Monde.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ